Voldelige sammenstøt under demonstrasjon i Tel Aviv

Presidenten maner til forsoning og Netanyahu møter minoritetsledere etter store demonstrasjoner i Tel Aviv og Jerusalem mot påstått politivold og rasisme.

Opptøyer under demonstrasjonen på Rabin Square i Tel Aviv søndag kveld. (Foto: Skjermdump fra nett-tv på Ynetnews.com)
Opptøyer under demonstrasjonen på Rabin Square i Tel Aviv søndag kveld. (Foto: Skjermdump fra nett-tv på Ynetnews.com)
MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

Det begynte som fredelige og lovlig demonstrasjoner i Tel Avivs gater søndag, da folkemengder bestående hovedsakelig av etiopiske jøder sto opp mot det de hevder er en trend av økende politivold og rasisme i Israel.

– Ikke svart, ikke hvit – vi er alle mennesker, ropte hundrevis av demonstranter i gatene i storbyen.

Søndag kveld eskalerte situasjonen til å bli voldelig etter at demonstrantene hadde samlet seg på torgplassen Rabin Square. Politiet opplyser at voldelige demonstranter begynte å gå til angrep mot dem. I konfrontasjonene ble 56 politifolk og 12 demonstranter skadet. 43 demonstranter ble arrestert. En politibil ble veltet overende av demonstranter. Politiet oppløste folkemengden gjennom bruk av blant annet sjokkgranater og vannkanoner.

Rabin Square er en vanlig samlingsplass for demonstrasjoner, som ellers i så godt som alle tilfeller går fredelig for seg, og som blir sett på som et naturlig innslag i et demokratisk samfunn.

Mandag formiddag samlet demonstranter seg foran statsministerboligen i Jerusalem for å fortsette å demonstrere for samme sak.

19 av de arresterte ble forhørt i retten mandag.

 

Video med politivold provoserer

Ynetnews.com skriver at representanter for demonstrantene mandag erkjenner at situasjonen kom ut av kontroll søndag kveld, men at politiet kunne ha vist mer forsiktighet. Politiets talsperson sier imidlertid at demonstrantene ble møtt med større forsiktighet enn det som ellers er normalt i slike opptøyer.

En video fra forrige uke som ser ut til å vise et tilfelle av uprovosert politivold har bidratt til å skape sterke reaksjoner i det etiopiske miljøet. Det israelske politiet har fordømt oppførselen som framkommer i videoen, og sagt at dette bryter med det israelske politiets verdier. Politimannen som slår soldaten i videoen er suspendert, og det er åpnet etterforskning av saken.

Statsminister Netanyahu tok mandag en pause fra innspurten i de pågående regjeringsforhandlingene for å møte representanter for det etiopiske samfunnet i Israel. Netanyahu skal blant annet møte soldaten som ble angrepet i videoen.

 

Presidenten: – Et åpent sår er avdekket

– Demonstrasjonene i Tel Aviv og Jerusalem har avdekket et åpent sår i hjertet av det israelske samfunnet – smerten fra et samfunn som opplever at de møter diskriminering og rasisme, og som har ubesvarte spørsmål. Vi må se rett på dette såret. Vi har feilet, fordi vi så ikke og hørte ikke godt nok etter, sier Israels president Reuven Rivlin.

– Blant demonstrantene i gatene var noen av våre beste sønner og døtre, som er framstående studenter, og som har tjenestegjort i IDF. Vi skylder dem svar, sier presidenten.

– Samtidig må det sies så klart som mulig at mens demonstrasjoner er et essensielt redskap i et demokrati, er vold verken en løsning eller en strategi. Vi legger merke til at både politi og demonstranter viste forsiktighet under demonstrasjonene, og vi må ikke la en håndfull voldelige bråkmakere få drukne de legitime proteststemmene, fortsetter Rivlin.

– Vi er ikke fremmede for hverandre. Vi er brødre, og vi må ikke synke ned til et nivå vi alle vil angre på. Nå når det er like før en ny regjering blir dannet, har vi alle en mulighet og en forpliktelse til å begynne en prosess der det som har gått galt kan bli leget og reparert, og der den grunnleggende tilliten til samfunnet og til lovens håndhevere kan bli gjenopprettet, appellerer han.

Forrige artikkelBar antisemittisk plakat kamuflert med smilefjes
Neste artikkelMIFF i møte med Utenriksdepartementet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -