Enhetsmarkering ett år etter tenåringsdrapene

Foreldrene til de tre israelske tenåringsguttene som ble kidnappet og drept av Hamas i fjor sommer, har skapt minnemarkering med en million deltakere. Fokuset for markeringen er enhet mellom ulike befolkningsgrupper i Israel.

De tre israelske tenåringsguttene Naftali Frankel, Gil-ad Shaar og Eyal Yifrach ble kidnappet og drept 12. juni 2014. (Foto: Privat)
De tre israelske tenåringene Naftali Frankel, Gil-ad Shaar og Eyal Yifrach ble kidnappet og drept 12. juni 2014. (Foto: Privat)

12. juni er det ett år siden de tre tenåringsguttene Naftali Frankel, Gil-ad Shaar og Eyal Yifrach forsvant mens de haiket langs veien utenfor Alon Shvut i bosetningsblokken Gush Etzion. De ble kidnappet og drept av terrorister fra Hamas. Nå som det nærmer seg ett år siden ugjerningen, markeres det med et nyopprettet årlig arrangement til minne om guttene: En israelsk enhetsdag. Markeringen foregår i dag, onsdag 3. juni.

 

Samler en million deltakere

Ifølge Times of Israel deltar til sammen en million mennesker på ulike markeringer av enhetsdagen – både på flere steder i Israel og i jødiske samfunn i 20 andre land. Markeringene vil bestå av forskjellige slags samlinger og foredrag omkring temaer som har sammenheng med å skape enhet, solidaritet og fellesskapsfølelse mellom israelere fra ulike bakgrunner. I Jerusalem holdes en stor konferanse om enhet. Etter konferansen skal den nyopprettede prisen ”Jerusalems enhetspris” deles ut for første gang i kveld.

Toppolitikere som Isaac Herzog fra Zionist Union og Naftali Bennett fra Bayit Yehudi deltar i markeringer av dagen.

Bakgrunnen for både enhetsdagen og prisutdelingen er et initiativ fra foreldrene til de tre drepte guttene. Da guttene deres forsvant for ett år siden, opplevde de hvordan jøder i Israel og over hele verden kom sammen i solidaritet mens man fortsatt håpet at de ville komme hjem i live. Etter at guttene ble funnet drept, fortsatte denne opplevelsen av samhørighet ved at familiene opplevde støtte fra mengder av mennesker fra helt ulike bakgrunner, med ulike religiøse overbevisninger og fra hele det politiske spekteret. Foreldrene bestemte seg for å se på denne jødiske enheten som en arv etterlatt etter sønnene deres. Guttenes foreldre har derfor viet seg til å stå opp for viktigheten av det å stå sammen i hverdagen, og ikke bare i krisetider og under konflikter med nasjonens fiender.

 

Prisutdeling

Jerusalems enhetspris deles ut til aktører som har utmerket seg i jødisk solidaritetsarbeid i Israel eller internasjonalt. Den er satt opp av de tre drepte guttenes familier sammen med Jerusalems ordfører Nir Barkat og solidaritetsorganisasjonen Gesher. Prisen er finansiert av donasjoner, og deles ut til individer og institusjoner i Israel, samt til noen som arbeider for å styrke båndene mellom Israel og diasporajødene. Prisutdelingen vil foregå i presidentboligen i Jerusalem. Årets prismottakere er:

Nifgashim BeShvil Israel, som samler israelere fra ulike bakgrunner til vandreturer langs Israel National Trail.

Ram Shmueli, som har grunnlagt Meetchabrim, et nettverk av hundrevis av grupper som møtes til sosiale treff, kursing og temasamtaler om aktuelle emner.

Rabbi Hacham David Menachem deler prisen i individkategorien med Shmueli. Menachem er en liturgisk sanger og komponist som er kjent for å bruke musikk til å bryte ned barrierer mellom mennesker, også mellom israelere og palestinere.

Chabad House i Bangkok, Thailand får prisen for arbeid i diasporaen. Stedet er en møteplass for titusener av jøder som besøker Thailand hvert år. De tilbyr sabbatsmåltider, synagoge, kosher-restaurant og hjelp til turister som har fått problemer.

Forrige artikkelObama: – Moralsk plikt å støtte et jødisk hjemland
Neste artikkelTruer med å oppløse selvstyremyndighetene
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/