Israelerne lever lenge tross stress

Tre forklaringer på hvorfor israelerne har så høy forventet levealder.

Bare åtte land i verden har høyere forventet levealder for kvinner enn Israel. (Illustrasjonsfoto: Reut C, flickr)
Bare åtte land i verden har høyere forventet levealder for kvinner enn Israel. (Illustrasjonsfoto: Reut C, flickr)

Gjennomsnittlig forventet levetid i Israel er 80,3 år for menn og 83,9 for kvinner. Forskjellen mellom kjønnene i så måte er blant de laveste i verden.

For menn gir dette Israel 4. plass i verden, etter Island, Sveits og Australia. Kvinnene kommer på 10. plass.

Ser vi kjønnene under ett, ligger Japan på toppen med en forventet levealder på over 84 år. På 83 år kommer Australia, Italia, Singapore, San Marino, Sveits og Andorra. På 82-tallet ligger, foruten Israel, land som Frankrike, Spania, Sverige, Norge, New Zealand, Monaco, Luxembourg og Kypros.

Hvordan er det mulig at israelerne ligger blant de fremste landene i verden i forventet levealder,  i en så stresset situasjon som de er? spør Itay Gal i Israels største betalingsavis Yedioth Aharonoth.

Israelerne har mange fiender og er utsatt for mange trusler. De fleste er i militæret eller har i det minste noen som står dem nær som er det.  Det er en vanskelig økonomisk situasjon. Iran truer med atomvåpen. Soldater går rundt med våpen i gatene.

Hvorfor lever israelerne tross dette og mye mer negativt så lenge? [Og ikke bare det: Omfattende meningsmålinger plasserer israelerne nær toppen i trivsel også.]

Gal spurte tre fagfolk om hvorfor israelerne ligger så høyt til tross for situasjonen.

 

Israelerne har er varmt samfunn

Psykologen Efi Gil svarer at Israel er et varmt samfunn. Israelerne har tilpasset seg situasjonen og slapper av mellom slagene. Samholdet i den israelske befolkningen overfor ytre trusler er meget sterkt. Generelt er også familiesamholdet sterkt i det israelske samfunnet. Det er mindre ensomhet enn i mange andre samfunn, og mer av varme relasjoner. Det at landet er så lite, bidrar til det: Det er sjelden langt å kjøre til nære slektninger og venner.

I Israel kan man stikke innom venner uten varsel og avtale. Man tilbyr gjerne en skulder å gråte mot når livet går imot.

 

Israelerne har ukuelig optimisme

Professor Gabi Ben-Dor er sosiolog, og legger vekt på at en lang rekke undersøkelser gjennom mange år viser en viktig faktor i det israelske samfunnet: En ukuelig optimisme. Tross alle truslene og problemene venter de fleste at tingene skal ordne seg. På en optimisme-skala fra 1 til 6 ligger israelerne på 4,6, høyere enn land som er mer velstående.

Samfunnet er grunnleggende sunt. Folk er stolte over å være israelere. Man tror på samfunnets verdier og tror at man fortsatt vil klare å mestre vanskene.

Når folk er optimister, har de noe å leve for. I undersøkelser gjennom 15 år har optimismen vært forbausende stabil i det israelske samfunnet.

 

Israelerne gir omsorg til eldre

Professor Devora Lieberman er ekspert på geriatikk, hvordan gamle folk har det. Det finnes nok eldre i Israel som har det dårlig: Pasienter i korridorene på sykehusene. Noen har rett og slett lite mat. Noen får dårlig medisinsk behandling. Men Lieberman mener at det store flertallet av eldre har det godt i Israel. De fleste opplever et godt helsevesen. Folk har god greie på forebyggende arbeid. De lar seg vaksinere når det trengs, og spiser forholdsvis sunn mat.

Det er også en ganske utviklet hjemmetjeneste som kan hjelpe folk med å handle, dusje, lage mat, ta medisiner m.m. De som trenger det, får lege og sykepleier hjem. Mange burde hatt mer hjelp. Men det som er, er en stor, positiv faktor.

Israelsk helsevesen sier aldri til noen at de er for gamle til å få behandling. Man forsøker å gi alle et verdig liv med minst mulig smerte.

Gal nevner det ikke i sin artikkel, men en viktig faktor for mange israelere er hjelpen de får av frivillige organisasjoner. Det gjelder både utdeling av mat og drikke og et stort antall hjelpetiltak for unge og gamle.

Summen av det hele er at Israel er et av verdens beste land å bo i. George Deek, kristen israelsk araber fra Jaffa, mener at Israel er i absolutt toppsjikt å bo i også for arabere.

Forrige artikkelNy oppfinnelse fra Israel: Intelligent medisinsk armbånd
Neste artikkelDan Poraz i MIFF Oslo: Den aktuelle situasjonen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no