Tatt i forhør etter han ga støtte til kirkebrenning

Bentzi Gopstein mener kirkebygg er avguder som må ødelegges.

Bentzi Gopstein. (Foto: via ynetnews.com)
Bentzi Gopstein. (Foto: via ynetnews.com)

18. juni ble minnekirken for fisk- og brødunderet i Galilea antent av vandaler. Angrepet ble kraftig fordømt av israelske politikere og religiøse ledere.

Men også Israel har sine ekstremister.

Rabbiner Bentzi Gopstein er leder for Lehava, en jødisk ekstremreligiøs gruppe som bekjemper andre religioner i Israel. Tirsdag 4. august deltok han i en paneldebatt om avgudsdyrkelse. Budet i 5. Mosebok om å ødelegge avguder og avgudstempler i Israels land var  hovedtema.

I jødisk tradisjon har kristendom og ulike sider ved kristen praksis blitt framstilt som avgudsdyrkelse, ikke minst av den toneangivende middelalderteologen Maimonides. Med dette som bakgrunn spurte en journalist i en ultraortodoks avis om Gopstein støtter ildspåsettelse av kirker i Israel.

– Er du for eller imot Maimonides? svarte Gopstein.

– Ikke snakk til meg om Maimonides, jeg spurte hva du tenker, sa journalisten Benny Rabinowitz.

– Det er klart… Sa Maimonides at du skulle ødelegge eller ikke? Avguderi må ødelegges, svarte Gopstein.

Etter at opptak fra debatten ble publisert, understreket Gopstein i en pressemelding at han bare hadde drøftet saken teoretisk og ikke hadde gitt noen oppfordring til konkrete tiltak. “Jeg understreket flere ganger at jeg ikke oppfordret til operative skritt, men at jeg forklarte Maimonides synspunkt. Slike skritt må bli tatt av regjeringen, og ikke  privatpersoner,” skrev Gopstein, ifølge Jerusalem Post.

Tirsdag 11. august ble Gopstein kalt inn til forhør av israelsk politi. Vatikanet har krevd at Gopstein blir tiltalt for oppvigleri.

Forrige artikkelTenk på Israel i ditt testamente
Neste artikkelNorsk filmfestival avviste film fordi den var fra Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.