Forslag om mer hebraisk og arabisk

I ny reform vil arabiske barn måtte lære hebraisk fra førskolen. Jødiske barn må lære arabisk fra første klasse, foreslår Knesset-medlem fra Likud.
Barn leser sammen på den tospråklige skolen Hagar i Beersheba. (Illustrasjonsfoto: Jewish-Arab Education for Equality, via jpost.com)
Barn leser sammen på den tospråklige skolen Hagar i Beersheba. (Illustrasjonsfoto: Jewish-Arab Education for Equality, via jpost.com)

Utdanningsminister Naftali Bennett (Bayit Yehudi) varsler at departementet vil gjøre opplæring i hebraisk obligatorisk helt fra førskolen i Israels arabiske skolesystem. Flere titalls millioner kroner skal brukes på å forbedre hebraisk-undervisningen for arabiske barn helt opp til 12. klasse, melder Jerusalem Post.

– Dersom arabiske elever får bedre opplæring i hebraisk, vil de lettere bli integrert i den israelske arbeidsstyrken, økonomien og samfunnet som helhet, sier Bennett.

– Dette er å tenke på barnas framtid, legger han til.

Utdanningsdepartementet har lagt fram en statistikk på hvordan arabiske elever i sjette klasse ser på hebraisk. 93 prosent tror kunnskap om hebraisk vil hjelpe dem til å lykkes i framtiden. Bare 47 prosent blir eksponert for hebraisk utenfor skolen. 26 prosent sier de leser aviser på hebraisk, og bare 16 prosent ser på hebraiske tv-program.

 

Jøder skal lære arabisk

Det er bevegelse mot økt språkforståelse også den andre veien. I mai leverte Knesset-medlem Oren Hazan (Likud) et forslag om å gjøre arabisk obligatorisk for alle israelske elever allerede fra første klasse.

– Arabiske elver kan avslutte tolv års skole uten å kunne hebraisk, slik situasjonen er i dag, og jødiske elever kan fullføre tolv års skolegang uten å kunne arabisk. Slik kan det ikke fortsette, argumenterer Hazan. Han mener obligatorisk arabisk-undervisning vil gjøre jøder og arabere bedre i stand til å forstå hverandre.

– Å kjenne språket til den andre er grunnlaget for forståelse og gjensidig respekt. Det er nødvendig i den nåværende situasjonen i Israel, sier han.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise