Israel markerte minnedagen for landets 23.447 falne soldater og terrorofre

Yom Hazikaron, minnedagen for falne soldater og terrorofre, startet tirsdag kveld kl. 20.00 med en sirene som kunne høres over hele landet.

Yom Hazikaron (Foto: Israels ambassade i Norge)
Yom Hazikaron (Foto: Israels ambassade i Norge)

Deretter stoppet landet opp i ett minutts stillhet. Israels flagg ble senket til halv stang.

Onsdag morgen klokken 11:00 lød sirenen på nytt i to minutter. Den markerte starten på offisielle minneseremonier og private sammenkomster på gravstedene for soldater og terrorofre. Det antas at over 1,5 millioner israelere besøkte 52 militære gravlunder i løpet av dagen.

 

Det er vanlig at en av de statlige tv-stasjonene i løpet av dagen lister opp navnet på alle falne siden 1860 i kronologisk rekkefølge. Hvert navn vises i rundt tre sekunder.

Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz, skrev følgende på sin Facebook-profil onsdag formiddag:

 

“Vi husker i dag de 23.447 soldatene og sivile som mistet livet i kampen for det jødiske folks rett til å leve i sin egen uavhengige og suverene stat. Denne lange kampen pågår fortsatt fordi våre fiender ennå ikke har gitt opp håpet om å utslette Israel fra jordens overflate.

Nesten alle israelere har personlig kjennskap til en av de falne, en slektning, en venn eller en nabo. Derfor er smerten i dag ikke bare nasjonal, men også svært nær og personlig. De pårørendes familier bærer med seg en dyp smerte og minner om deres kjære hele året igjennom. Denne dagen er intet unntak for dem.

For andre israelere er det også en dag for ettertanke over de forferdelige kostnadene i menneskeliv for vår uavhengighet, og å forsterke vår besluttsomhet om å gjøre Israel til et bedre sted. På den måten hedrer vi de falnes visjoner. Måtte deres sjel hvile i fred.”

 

Den sorgtunge minnedagen ble avsluttet rundt kl. 20:00 onsdag kveld med en brå overgang til festligheter og feiring av Yom Ha’atzmaut, Israels nasjonaldag.

 

Video fra IDF.

 

The Israel Project har laget denne minnevideoen.

Forrige artikkelRapporter om israelsk luftangrep mot Hizbollah
Neste artikkelNy fullstendig ensidig propagandafilm på NRK
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.