Israel foran Norge i levealder

Israelske nyfødte kan sikte mot år 2098.

Bare åtte land i verden har høyere forventet levealder for kvinner enn Israel. (Illustrasjonsfoto: Reut C, flickr)
Bare åtte land i verden har høyere forventet levealder for kvinner enn Israel. (Illustrasjonsfoto: Reut C, flickr)

Verdens helseorganisasjon, WHO, har kommet med nye tall for forventet levealder i ulike land.  Jeg mener at det er det tallet som sier mest om leveforholdene i et land. Inn i det tallet går fysisk og psykisk helse, boligforhold, ernæring – veldig mange faktorer påvirker det.

Ser vi på samlet levealder for begge kjønn, ligger Japan i toppen med en forventet levealder ved fødselen på 83,7 år. Så følger Sveits (83,4), Singapore (83,1), Spania (82,8), Australia (82,8), Italia (82,7) og Island (82,7). På plassen bak Island, 8. plass, ligger Israel med 82,5 år!

Og “verdens beste land”, Norge? Vi ligger på plass nr. 15 med 81,8 år. Israel er altså vesentlig bedre enn oss på levealder og dermed helse! – Sverige ligger på plass nr. 10, Danmark på 27.

Det er ikke oppgitt tall for de palestinske områdene. For Libanon er levealderen 74,9, for Jordan 74,1, for Syria 64,5 og for Egypt 70,9 år.

 

Menn

Ser vi på levealderen for menn separat, ligger Israel på 5. plass med 80,6 år, bak Sveits (81,3), Island (81,2), Australia (80,9) og Sverige (80,7). Norge ligger på plass nr. 14 med 79,8 år. Israel ligger altså bedre an i forhold til resten av verden for menn enn for kvinner, til tross for terror og krig.

Det øverste landet med muslimsk flertall, Maldivene, ligger på plass nr. 34.

 

Kvinner

For kvinner ligger Israels levealder på plass nr. 9 med 84,3 år, etter Japan (86,8), Singapore (86,1), Sør-Korea (85,5), Spania (85,5), Frankrike (85,4), Sveits (85,3), Italia (84,8) og Australia (84,8 år). Norge ligger på plass nr. 17 (83,7 år).

Det landet hvor det er størst forskjell mellom kjønnene, er Syria. For menn er den 59,9, for kvinner 69,9 år. Den store forskjellen gjenspeiler vel, vil jeg tro, at borgerkrigen, med nesten 500.000 drepte så langt, går hardere ut over menn enn kvinner.

 

Israels demografi

Flertallet av jødene i Israel har bakgrunn i muslimske land. De fleste av de europeiske jødene har bakgrunn i Russland, Romania, Polen og andre øst-europeiske land. Over 20 % av israelerne er arabere.

Dette gjør det enda mer imponerende hva Israel har oppnådd både på levealder og på mange andre felter. Israel er et av verdens bese land å bo, både for jøder og arabere.

Forrige artikkelBeklager at Ya’alon trekker seg
Neste artikkel– Jeg jobber for å få i gang en virkelig fredsprosess
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no