Israels smarteste student er araber

Den 19 år gamle studenten Mohammed Zeidan fra den arabiske byen Kafr Manda i det nordlige Israel fikk 800 poeng på en psykometrisk test. Det er full pott.
Arabiske elever ved Mar Elias (Foto: Skjermdump fra www.pilgrimsofibillin.org)
Arabiske elever ved Mar Elias (Foto: Skjermdump fra www.pilgrimsofibillin.org)

Det er journalist Shlomi Eldar, kjent fra de israelske tv-stasjonene Kanal 1 og Kanal 10, som forteller om den uvanlige prestasjonen i en artikkel publisert 3. juni på nettsiden til Al-Monitor.

I Israel brukes testen Psychometric Entrance Test (PET) av Det nasjonale instituttet for tester og evalueringer (NITE) som et verktøy for å forutsi akademisk prestasjon når de skal velge ut studenter blant søkere til forskjellige avdelinger i høyere utdanningsinstitusjoner.

Forrige gang NITE publiserte en fullstendig oversikt over disse testene var i 2014. Da ble 65.000 studenter testet i løpet av fem forskjellige dager. Flere enn 20.000 studenter tok testen på arabisk og rundt 40.000 på hebraisk. De siste 5.000 tok den på andre språk.

Ahmad Tibi, som er araber og sitter i Israels nasjonalforsamling Knesset for den arabiske felleslisten, roste Mohammed Zeidans bragd i en melding på Twitter 25. mai.

Utdanningsminister Naftali Bennett var raskt ute med å videresende Tibis melding. Tibi svarte med å skrive ordet «takk» både på hebraisk og arabisk til Bennett.

Mohammed Zeidan og testresultatet (Foto: skjermdump fra Ahmad Tibis Twitter-konto)
Mohammed Zeidan og testresultatet (Foto: skjermdump fra Ahmad Tibis Twitter-konto)

Eldar skriver at Mohammed Zeidan er den første og eneste araberen i Israel som har klart å få de to politiske motstanderne til å utveksle vennlige meldinger.

Byen Kafr Manda har rundt 18.000 innbyggere, hovedsakelig muslimer, og 30 klaner. Rivalisering og uenigheter mellom klanene har i lang tid ført til opprør og slåssing. Nylig måtte politiet rykke ut for å roe ned gemyttene i forbindelse med et lokalvalg.

Den konstante spenningen har gått ut over kvaliteten på utdanningen i byen. Derfor valgte Zeidans foreldre å sende ham til den kristne skolen Mar Elias i nabolandsbyen I’billin etter at han var ferdig med grunnskolen.

Faren er gynekolog, moren er lærer og søsteren studerer medisin ved Technion-universitetet i Haifa for å bli lege.

Utdanningsinstitusjonen Mar Elias ble startet på begynnelsen av 1980-tallet og består av barnehage, barneskole, ungdomsskole, videregående skole, høyskole og universitet.

Den er kjent for å tiltrekke seg ungdommer fra hele Galilea og for den høye kvaliteten på utdanningen. De siste fem årene har to andre studenter klart å få den maksimale summen på 800 på den samme testen som Zeidan tok. Begge studentene gikk på Mar Elias.

I tillegg til Mohammed Zeidan valgte 20 andre elever fra Kfar Manda å ta videregående skoleutdanning ved Mar Elias.

Bygninger tilhørende Mar Elias (Foto: Wikipedia Commons)
Bygninger tilhørende Mar Elias (Foto: Wikipedia Commons)

Zeidans planer er nå å studere til ingeniør innen elektroteknikk ved Technion-universitet, og deretter å bli ingeniør innen programmering. Med to universitetsgrader innen disse feltene vil det være lett å få jobb, forteller han.

For unge arabere i Israel er det viktig med en god utdannelse for å kunne lykkes i det israelske konkurransesamfunnet.

– Studenter kan ta utdannelse der de bor, også i Kafr Manda. Gode studenter kan lykkes alene hvor som helst, men hos Mar Elias forbereder de oss for hele livet. De har en helt annen utdanningskultur fra en annen verden, la Zeidan til.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise