Ultraortodoks protest mot militærtjeneste

Omtrent 150 ultraortodokse jøder samlet seg til demonstrasjon i Jerusalem søndag. Demonstrasjonen utartet til voldelige opptøyer, noe som også har skjedd i enkelte andre tilfeller i det siste.

Ultraortodokse jøder demonstrerer i Jerusalem søndag 21. august 2016. (Foto: Skjermdump fra YouTube / Times of Israel)
Ultraortodokse jøder demonstrerer i Jerusalem søndag 21. august 2016. (Foto: Skjermdump fra YouTube / Times of Israel)

Søndag samlet omtrent 150 ultraortodokse jøder seg til demonstrasjon foran forsvarets rekrutteringskontor i Jerusalem. Det begynte som en fredelig markering, men tok en voldelig vending da enkelte av deltakerne kastet stein mot israelske sikkerhetsstyrker som kom til stedet. Noen forsøkte også å blokkere veien. Flere ble fjernet fra stedet av politiet, ifølge Ynetnews.com. Tre personer ble pågrepet og satt i midlertidig varetekt av politiet, ifølge Times of Israel.

Senere søndag kveld sperret ultraortodokse demonstranter av bydelen Mea Shearim i Jerusalem. Samtidig samlet en gruppe seg i byen Beit Shemesh. De sperret veier med søppelcontainere, blokkerte trafikken og kastet steiner mot politiet, skriver Times of Israel.

Søndagens demonstrasjoner ble holdt til støtte for en 23 år gammel ultraortodoks mann fra Jerusalem, som nylig ble arrestert av militærpolitiet mistenkt for desertering, etter at han unnlot å møte opp til innkalt militærtjeneste. Den mistenkte desertøren hevder at han ikke fikk brevet om innkallingen.

 

Demonstrasjoner også torsdag

Også torsdag 18. august samlet grupper av ultraortodokse jøder seg til lignende demonstrasjoner både i Jerusalem og Beit Shemesh. Ifølge Ynet var anledningen da at en 20 år gammel ultraortodoks mann hadde blitt arrestert for desertering, to uker før han planla å gifte seg.

Torsdag deltok flere hundre i demonstrasjonene. Enkelte av demonstrantene brukte søppelcontainere til å blokkere veier, kastet steiner mot politiet og ropte skjellsord som ”nazister” til sitt eget lands sikkerhetsstyrker. Seks av de voldelige opprørerne i Jerusalem, og flere i Beit Shemesh, ble arrestert for opptøyer og ordensforstyrrelse.

 

Omstridt fritaksprivilegium

De ultraortodokse jødene i Israel er en raskt voksende befolkningsgruppe. De utgjorde ved forrige årsskifte 11 prosent av Israels innbyggere, 950.000 personer. Disse har tradisjonelt nytt godt av fritak fra militærtjeneste for i stedet å kunne vie seg til religiøse studier. Etter hvert som antallet har vokst, har også motstanden mot denne fritakspraksisen vokst i store deler av den øvrige befolkningen. I 2014 gjennomførte den forrige regjeringen en serie reformer som skulle få den ultraortodokse befolkningen til å ta utdanning utover religiøse studier, og delta i både arbeidsliv og militærtjeneste. Etter regjeringsskiftet i 2015 er de fleste av disse reformene reversert som følge av den nye regjeringskoalisjonen. Selv om motstanden er stor blant de ultraortodokse mot å miste privilegier som fritak fra forsvaret, viser likevel statistikkene at andelen ultraortodokse er på vei opp både i arbeidslivet, det sekulære utdanningssystemet og forsvaret, ifølge Jerusalem Post.

Her kan du lese mer om denne utviklingen i en artikkel MIFF tidligere har publisert.

Selv om reformene i hovedsak ble stanset, har det hendt i en del tilfeller det siste året at forsvaret har nektet å gi fritak til ultraortodokse. En del av dem som har unnlatt å møte til militærtjeneste etter å ha fått innkalling, er blitt arrestert for desertering.

I juli holdt en gruppe ultraortodokse en demonstrasjon mot denne praksisen utenfor en domstol i Jaffa. Den demonstrasjonen gikk stort sett fredelig for seg, men på slutten gikk enkelte til angrep mot politiet ved å kaste egg og steiner. De veltet søppelcontainere, blokkerte trafikken og veltet over ende og skadet to motorsykler.

Forrige artikkelBlir de neste fredsforhandlingene i Kairo, Paris eller Moskva?
Neste artikkelFylkesvalgt for Ap: – Når jeg ser Israel, ser jeg ondskapens sanne ansikt
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/