En bosetter, en kristen araber og en religiøs kvinne blant de nye høyesterettsdommerne

“Endelig har vi en gruppe mennesker som speiler det israelske samfunnet", sier justisministeren.
Fire nye høyesterettsdommere ble i går utnevnt i Israel. (Foto: Skjermdump Twitter)
Fire nye høyesterettsdommere ble i går utnevnt i Israel. (Foto: Skjermdump Twitter)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Onsdag kveld ble fire nye høyesterettsdommere utnevnt i Israel, skriver avisen Israel Hayom. Det var 26 kandidater til stillingene, og valgene ble tatt etter en strid mellom dommere og politikere. Justisminister Ayelet Shaked fikk det stort sett som hun ville da Yosef Elron, George Karra, Yael Vilner og David Mintz ble valgt.

Høyesterett i Israel har mer makt enn noe tilsvarende organ i noe annet demokratisk land. Den kan overprøve alle vedtak gjort av de folkevalgte, og gjør det i økende grad. Historisk sett har høyesterettsdommerne ofte vært venstreorienterte, av europeisk bakgrunn og lite eller ikke religiøse.

Flere av de nye dommerne bryter med denne tradisjonen, og utnevnelsen blir sett på som en seier for høyresiden i Israel. Det var justisministeren som nominerte Yael Vilner, som er den første religiøse kvinnen til å bli høyesterettsdommer.

En annen kandidat som justisminister Shaked støttet, og som hun klarte å få på listen over nominerte, var David Mintz. Han er bosatt i bosetningen Dolev på Vestbredden, og justisministeren ser på Mintz som en konservativ dommer som vil lytte til den religiøse høyresiden og bosetterne.

George Karra, som blant annet var støttet av lederen av høyesterett, er en kristen araber og kjent for å ha dømt tidligere president Moshe Katsav til sju års fengsel.

Yosef Elron har vært leder av Haifa District Court, og det var hans kandidatur som skapte mest debatt. Elron regnes som en konservativ dommer og var ønsket av høyresiden, men kritikerne har ment han ikke er moden for oppgaven som høyesterettsdommer.

Justisminister Shaked, fra det religiøse partiet Habayit Hayehudi , skrev på Twitter etter utnevnelsen, “Endelig har vi en gruppe mennesker som speiler det israelske samfunnet. Lykket til!”. I tillegg til hun ut en melding med bilde av de nye dommerne.

Den israelske høyesterett består av til sammen 15 høyesterettsdommere.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise