Israel har avkriminalisert bruk av cannabis

Ny lov gjør at personer blir straffeforfulgt først etter å ha blitt pågrepet fire ganger.
Det 22. Knesset som ble valgt 17. september 2019 ble det mest kortvarige i Israels historie. (Foto: Kobi Gideon /CC)
Det 22. Knesset som ble valgt 17. september 2019 ble det mest kortvarige i Israels historie. (Foto: Kobi Gideon /CC)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Regjeringen i Israel vedtok søndag å avkriminalisere besittelse og bruk av cannabis, skriver Ha´aretz. Cannabis er rusmidler fremstilt av hampplanten, hvor mariuhana og hasj er de vanligste. Israel følger dermed “Portugal-modellen”, hvor cannabisbruk først og fremst blir sett på som et helseproblem, og ikke et kriminelt problem.

– Dette sender en melding om at en million israelere som bruker mariuhana, ikke er kriminelle, forteller Tamar Zandberg fra Meretz, leder av Knessets spesialkomite for rus- og alkoholmisbruk, som skal implementere den nye loven i Israel.

Det var israelske Anti-Drug Authority som foreslo avkriminalisering. Det betyr at det ikke lenger er straffbart å bruke eller oppbevare cannabis hjemme, men de som blir tatt for å røyke offentlig vil bli bøtelagt. Førstegangsovertredelser vil straffes med et gebyr på 2300 kroner, men man slipper straffeforfølgelse. Blir man tatt for å røyke offentlig en gang til blir gebyret doblet. Først ved fjerde overtredelse vil personer blir straffeforfulgt. Bøtene som kreves inn skal brukes til å forebygge narkotikabruk.

Israel er allerede et av landene i den vestlige verden med mest lovlig bruk av cannabis, med over 21.000 personer som har medisinsk lisens til å bruke rusmiddelet. Blant annet brukes det av kreftpasienter, personer med Parkinsons, Multippel sklerose og andre kroniske sykdommer. Israel er også en pioneer i forskning på cannabis som medisin.


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise