Både jøder og arabere er stolte over å være israelere

De israelske araberne er også mer fornøyd med livet i Israel enn jødene.
Både israelske jøder og arabere er stolt over å være israelere. (Foto: U.S. Embassy Tel Aviv/Flickr)
Stadig flere israelske arabere tar høyere utdanning ved høyskoler og universiteter. (Foto: U.S. Embassy Tel Aviv)

En spørreundersøkelse som nylig ble publisert av det Jerusalem-baserte Israel Democracy Institute og universitet i Tel Aviv, viser at både jøder og arabere er stolte over å være israelske statsborgere. Blant jødene som ble spurt svarte 86 prosent at de var stolte av sin israelske identitet, men også en majoritet på 51 prosent av araberne beskrev seg selv som “ganske stolt” eller “veldig stolt” over å være israeler.

Undersøkelsen viser også at araberne er mer fornøyd med tingenes tilstand i Israel enn den jødiske majoriteten. Deltakerne i spørreundersøkelsen fikk spørsmål om “hvordan går det?” og blant jødene svarte 43,9 prosent at de så Israels situasjon som “god” eller “veldig god”, mens blant araberne svarte 66 prosent det samme. 73 prosent av jødene og 61 prosent av araberne er optimistiske til landets framtid.

For både israelske arabere og jøder ser på de økonomiske framtidsutsiktene i Israel som gode, og mange mener sikkerhetssituasjonen også er god. 83 prosent av jødene og 75 prosent av araberne mener myndighetene er “veldig flinke” eller “ganske flinke” til å ivareta landets sikkerhet, viser den ferske spørreundersøkelsen.

Men verken den jødiske majoriteten eller den arabiske minoriteten mener myndighetene lytter godt nok til folkets ønsker. Bare to prosent av jødene og fem prosent av alle israelere mener de israelske myndighetene gjøre en “veldig god” jobb med å være oppmerksom på hva innbyggerne i Israel vil ha. Mange synes også myndighetene ikke gjør en god nok jobb med å redusere sosiale forskjeller i landet.

På spørsmål som bare gikk til de israelske araberne svarte kun 4,2 prosent at de ville valgt å bo i en palestinsk stat hvis det blir en mulighet i framtiden. 46,5 prosent av de israelske araberne svarer at de vil fortsette å bo i Israel, mens 38,6 prosent svarer at de ville foretrukket å bo i en enstatsløsning fra Jordandalen til Middelhavet.

Undersøkelsen hadde 600 deltakere og en feilmargin på 4,1 prosent.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise