55 prosent vil endre religiøs status quo

Et flertall av israelske jøder ønsker at de religiøse skal få mindre innflytelse over dagliglivet.

Et flertall av israelerne ønsker å skille stat og synagoge. Her er Hurva-synagogen i Jerusalem. (Foto: Emmanuel Dyan/Flickr)
Et flertall av israelerne ønsker å skille stat og synagoge. Her er Hurva-synagogen i Jerusalem. (Foto: Emmanuel Dyan/Flickr)

I en undersøkelse gjennomført av Israel Democracy Institute svarer 55 prosent av jødiske israelere at måten staten behandler religiøse spørsmål på må endres, mot 33 prosent som ønsker at ting skal være som i dag.

Aktivister for religiøst mangfold og dem som ønsker å redusere den jødisk-ortodokse bevegelsens innflytelse i det israelske samfunnet har i flere år kjempet for å endre hvor stor plass det religiøse skal ha i det offentlige rom. Noen av de viktigste kravene deres er å få på plass en sivil ekteskapsinstitusjon, større frihet på sabbaten og oppløsning av Israels sjefsrabbiners monopol på mange aspekter av det religiøse liv, skriver den israelske avisen Jerusalem Post.

Blant annet kan ekteskap i Israel bare utføres i regi av det religiøse samfunnet som parene tilhører. For jøder vil det si at sjefsrabbineren i Israel og de jødiske domstolene har myndighet over jødiske ekteskap. Det er forbudt å gifte seg utenfor den religiøse autoriteten, og dette gjør det vanskelig for jøder som tilhører andre jødiske retninger eller som er sekulære. Det har gjort at mange har reist til utlandet for å gifte seg. Ekteskap som er inngått utenfor Israel blir erkjent gyldige av staten.

Nesten alle de spurte som identifiserer seg som sekulære, svarer i undersøkelsen at de ønsker en separasjon mellom religion og staten, eller i det minste at religionen får mindre innflytelse over dagliglivet. Samtidig svarer 76 prosent av ultraortodokse jøder at de kunne ønske at religionen spilte en større rolle i det israelske samfunnet.

Her kan du lese hele spørreundersøkelsen til Israel Democracy Institute.

Forrige artikkelKan han beseire Benjamin Netanyahu?
Neste artikkelMads Gilberts alternative fakta
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.