55 prosent vil endre religiøs status quo

Et flertall av israelske jøder ønsker at de religiøse skal få mindre innflytelse over dagliglivet.
Et flertall av israelerne ønsker å skille stat og synagoge. Her er Hurva-synagogen i Jerusalem. (Foto: Emmanuel Dyan/Flickr)
Et flertall av israelerne ønsker å skille stat og synagoge. Her er Hurva-synagogen i Jerusalem. (Foto: Emmanuel Dyan/Flickr)

I en undersøkelse gjennomført av Israel Democracy Institute svarer 55 prosent av jødiske israelere at måten staten behandler religiøse spørsmål på må endres, mot 33 prosent som ønsker at ting skal være som i dag.

Aktivister for religiøst mangfold og dem som ønsker å redusere den jødisk-ortodokse bevegelsens innflytelse i det israelske samfunnet har i flere år kjempet for å endre hvor stor plass det religiøse skal ha i det offentlige rom. Noen av de viktigste kravene deres er å få på plass en sivil ekteskapsinstitusjon, større frihet på sabbaten og oppløsning av Israels sjefsrabbiners monopol på mange aspekter av det religiøse liv, skriver den israelske avisen Jerusalem Post.

Blant annet kan ekteskap i Israel bare utføres i regi av det religiøse samfunnet som parene tilhører. For jøder vil det si at sjefsrabbineren i Israel og de jødiske domstolene har myndighet over jødiske ekteskap. Det er forbudt å gifte seg utenfor den religiøse autoriteten, og dette gjør det vanskelig for jøder som tilhører andre jødiske retninger eller som er sekulære. Det har gjort at mange har reist til utlandet for å gifte seg. Ekteskap som er inngått utenfor Israel blir erkjent gyldige av staten.

Nesten alle de spurte som identifiserer seg som sekulære, svarer i undersøkelsen at de ønsker en separasjon mellom religion og staten, eller i det minste at religionen får mindre innflytelse over dagliglivet. Samtidig svarer 76 prosent av ultraortodokse jøder at de kunne ønske at religionen spilte en større rolle i det israelske samfunnet.

Her kan du lese hele spørreundersøkelsen til Israel Democracy Institute.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise