Hvordan skal Israel takle befolkningsveksten?

Befolkningsveksten i Israel er langt høyere enn i andre vestlige land. Det byr på utfordringer.

Norsk næringsliv er invitert til Israel og Tel Aviv. (Foto: Ron Shoshani/Flickr)
Norsk næringsliv er invitert til Israel og Tel Aviv. (Foto: Ron Shoshani/Flickr)
Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!

Israel er et lite land. Størrelsen er bare på 20.770 kvadratkilometer. Det er litt større enn Sør-Trøndelag (18.856 kvadratkilometer) og litt mindre enn Nord-Trøndelag (22.415 kvadratkilometer). Den lille størrelsen, det tørre klimaet og den komplekse demografien, kombinert med den raskt voksende befolkningen, utgjør en betydelig utfordring med tanke på at befolkningen er forventet å doble seg innen år 2059.

Antallet innbyggere er i dag rundt 8,7 millioner mennesker. I år 2059 blir det anslått at det bor over 15 millioner mennesker i dette lille land. Andre mener tallet er enda høyere. At befolkningen kan være firedoblet innen 2050 – til 36 millioner mennesker.

En kraftig befolkningsvekst, både i Israel og i de palestinske selvstyreområdene, kan også gjøre det vanskeligere å få til en fredsavtale mellom Israel og palestinerne.

Store familier, som en gang ble sett på som viktig for å bevare landets jødiske majoritet, er ikke lenger like nødvendig ifølge demografiekspert Alon Tal. Han frykter den raske befolkningsveksten som Israel opplever til slutt vil gå utover livskvaliteten. Israel har en av de høyeste fødselsratene i den vestlige verden. Hver kvinne får i snitt 3,1 barn i Israel. Til sammenligning er tallet 1,7 barn per kvinne i Norge.

Israels raske vekst og urbane ekspansjon truer også skjøre korridorer for villdyr. Nå har avisen Times of Israel publiserte en minidokumentar som tar opp utfordringer med den raske befolkningsveksten. Den kan du se her (PS: på engelsk);

Forrige artikkelIran vil blokkere en populær mobilapp
Neste artikkelSmuglet militærutstyr i emoji-tøfler
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -