Dette dreper 8000 israelere i året

Nå vil israelske politikere ha et forbud mot tobakksreklame.
Røyking er et stort problem i Israel. Nå vil politikerne ha et forbudt mot tobakksreklame. (Foto: Hernán Piñera/Flickr)
Røyking er et stort problem i Israel. Nå vil politikerne ha et forbudt mot tobakksreklame. (Foto: Hernán Piñera/Flickr)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Er du en takknemlig leser av Miff.no, men ikke medlem? Klikk her for å registrere deg nå, og du mottar medlemsavis seks ganger i året og invitasjon til møter i ditt område m.m. Det tar kun to minutt. Takk og velkommen! Uten våre medlemmer kan vi ikke gjøre dette arbeidet!

Det israelske parlamentet Knesset ga onsdag 10. januar sin foreløpige godkjenning til et lovforslag om forbud mot sigarett- og tobakksreklame i Israel. Unntaket er reklame i trykte medier. Målet er å få ned andelen røykere i Israel, skriver Times of Israel.

– Denne loven handler om liv og død. Intet mindre. Vi har som mål å nå yngre generasjoner som ikke er klar over risikoen ved røyking, sier Eitan Cabel fra det israelske Arbeiderpartiet, som sammen med Yehudah Glick fra Likud står bak lovforslaget. 49 stemte for, mens fire stemte imot.

Lovforslaget må gjennom flere voteringer før det eventuelt blir ny lov.

– Røyking er den største dødsårsaken i Israel. Tusenvis dør av det hvert år. Dette er første skritt. Jeg håper det blir flere slik at det blir slutt på røykepidemien. Tobakkselskapene vil tape, men fellesskapet vil tjene på dette, sier Glick.

Yehuda Glick (midten) under en gruppeomvisning for jøder på Tempelplassen. (Foto: Miriam Bunimovich, Tazpit)
Yehuda Glick (midten) er en av initiativtakerne til det nye lovforslaget. (Foto: Miriam Bunimovich, Tazpit)

Reklameforbudet vil gjelde sigaretter, sigarer og andre tobakksprodukter. Det blir også forbud mot å reklamere for urter som brukes til røyking, samt e-sigaretter og lignende produkter. Yael German fra Yesh Atid, som tidligere var helseminister i Israel, mener lovforslaget burde vært enda strengere.

– Denne loven kapitulerer overfor trykte medier. Det er uakseptabelt at de som kjemper mot røyking har utelatt trykte medier fra denne loven. Den reklamen når frem til alle. Her har medienes lobbyister vunnet. Denne skamfulle klausulen må fjernes, sier han om det foreslåtte reklameforbudet.

Et annet lovforslag, som kom fra Arbeiderpartiets Eyal Ben-Reuven, krever at tobakksprodukter kommer med en illustrasjon om farene som røyking innebærer, i tillegg til en skriftlig advarsel. Slike advarsler eksisterer i dag på tobakksprodukter i Norge og Europa. Forslaget, som må gjennom flere behandlinger, ble enstemmig vedtatt av de israelske politikerne.

Ifølge det israelske helsedepartementet dør rundt 8000 hvert år på grunn av årsaker knyttet til røyking. I tillegg dør 800 årlig av passiv røyking.

Det siste året har andelen røykere i Israel økt. I 2016 røykte 22,5 prosent av israelerne. Det var en økning fra 19,7 prosent året før.

Også det israelske forsvaret har erklært krig mot røyking.


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise