Hurtigtog fra Ben Gurion til Jerusalem

Etter årevis med forsinkelser har hurtigtoget til Jerusalem omsider åpnet.

Turistminister Yisrael Katz og statsminister Benjamin Netanyahu prøver det nye høyhastighetstoget. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)
Turistminister Yisrael Katz og statsminister Benjamin Netanyahu prøver det nye toget. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)

En ny høyhastighetsbane mellom Ben Gurion-flyplass og Jerusalem åpnet tirsdag 25. september. Den nye banen er en del av et forsinket, men etterlengtet prosjekt til 16 milliarder kroner, skriver Yedioth Ahronoth.

Fra den underjordiske terminalen ved flyplassen vil det ta rundt 20 minutter til Jerusalem. I dag tar den samme turen minst 40 minutter med bil.

– Dette er som en drøm som har gått i oppfyllelse. Dette er ganske utrolig og vil være en verdifull ressurs for alle som reiser til og fra flyplassen, sier Eli Rothbard, som er ansatt ved flyplassen, til den israelske avisen.

Toget vil kjøre med en hastighet opp til 160 kilometer i timen og går gjennom en rekke nye tuneller og broer. Totalt er turen på 40 kilometer.

Statsminister Benjamin Netanyahu deltok på en prøvetur uken før den offisielle åpningen. Han omtaler åpningen som «et historisk øyeblikk» og mener den representerer en «ny æra for Jerusalem og staten Israel».

Det har vært planer om et høyhastighetstog mellom Jerusalem og Tel Aviv siden 1995, men prosjektet startet ikke før i 2005. Siden har det vært en rekke forsinkelser på grunn av mangel på finansiering og miljøhensyn.

Når høyhastighetsbanen er ferdig utbygd vil den gå helt til Tel Aviv, men det er ikke kjent når resten står ferdig. Da vil en togreise mellom de to byene ta under en halv time. I dag tar den samme reisen med bil minst én time.

Det finnes allerede en eksisterende jernbane mellom Tel Aviv og Jerusalem, men denne ble bygget at det Ottomanske riket for over 100 år siden. Den gamle banen svinger seg mellom pittoreske åser og tar mer enn 90 minutter.

Terminalen til det nye høyhastighetstoget ligger under Ben Gurion-flyplass. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)
Terminalen til det nye høyhastighetstoget ligger under Ben Gurion-flyplass. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)
Forrige artikkelSe den himmelskrikende forskjellen på hva OD sier og hva en palestinsk fange sier
Neste artikkel– Å nevne Israel synes ikke jeg er naturlig når jeg skal si noe om de store, viktige tingene
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.