Hurtigtog fra Ben Gurion til Jerusalem

Turistminister Yisrael Katz og statsminister Benjamin Netanyahu prøver det nye høyhastighetstoget. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)
Turistminister Yisrael Katz og statsminister Benjamin Netanyahu prøver det nye toget. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

En ny høyhastighetsbane mellom Ben Gurion-flyplass og Jerusalem åpnet tirsdag 25. september. Den nye banen er en del av et forsinket, men etterlengtet prosjekt til 16 milliarder kroner, skriver Yedioth Ahronoth.

Fra den underjordiske terminalen ved flyplassen vil det ta rundt 20 minutter til Jerusalem. I dag tar den samme turen minst 40 minutter med bil.

– Dette er som en drøm som har gått i oppfyllelse. Dette er ganske utrolig og vil være en verdifull ressurs for alle som reiser til og fra flyplassen, sier Eli Rothbard, som er ansatt ved flyplassen, til den israelske avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Toget vil kjøre med en hastighet opp til 160 kilometer i timen og går gjennom en rekke nye tuneller og broer. Totalt er turen på 40 kilometer.

Statsminister Benjamin Netanyahu deltok på en prøvetur uken før den offisielle åpningen. Han omtaler åpningen som «et historisk øyeblikk» og mener den representerer en «ny æra for Jerusalem og staten Israel».

Det har vært planer om et høyhastighetstog mellom Jerusalem og Tel Aviv siden 1995, men prosjektet startet ikke før i 2005. Siden har det vært en rekke forsinkelser på grunn av mangel på finansiering og miljøhensyn.

Når høyhastighetsbanen er ferdig utbygd vil den gå helt til Tel Aviv, men det er ikke kjent når resten står ferdig. Da vil en togreise mellom de to byene ta under en halv time. I dag tar den samme reisen med bil minst én time.

Det finnes allerede en eksisterende jernbane mellom Tel Aviv og Jerusalem, men denne ble bygget at det Ottomanske riket for over 100 år siden. Den gamle banen svinger seg mellom pittoreske åser og tar mer enn 90 minutter.

Terminalen til det nye høyhastighetstoget ligger under Ben Gurion-flyplass. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)
Terminalen til det nye høyhastighetstoget ligger under Ben Gurion-flyplass. (Foto: Amos Ben Gershom/Flickr)


Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag