Dobling i immigranter til Israel de siste ti årene

Stadig økende andel kommer fra Russland og Ukraina.

Franske jøder forlater Paris på vei til Israel. (Illustrasjonsfoto: Jewish Agency / Flickr.com)
Franske jøder forlater Paris på vei til Israel. (Illustrasjonsfoto: Jewish Agency / Flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Antallet immigranter til Israel har økt fra 15.452 i år 2008 til 30.403 i 2018, ifølge tall fra Jewish Agency.

Immigrasjon til Israel. Tall fra Jewish Agency, graf via Ha’aretz.

Av de nye immigrantene kommer en stadig større andel fra Russland og Ukraina, opp fra 25 prosent i 2008 til 68 prosent første halvdel av 2019.

Stadig økende andel av immigranter til Israel kommer fra Russland og Ukraina. Tall fra Jewish Agency, graf via Ha’aretz.

Størstedelen av disse immigrantene er ikke jøder etter ortodoks religiøs lov (halacha), hvor man må ha en jødisk mor eller være konvertert av en ortodoks rabbi som er anerkjent ved sjefsrabbinatet. Men de kvalifiserer likevel til å få statsborgerskap i Israel etter tilbakevendingsloven. Der holder det at minst en av besteforeldrene var jødisk, man er gift med en jøde eller har konvertert i et etablert jødisk samfunn.

Da den første store bølgen av jødiske immigranter kom fra det tidligere Sovjetunionen på begynnelsen av 1990-tallet, var de aller fleste jøder etter ortodoks religiøs lov. Blant immigrantene som har kommet de siste årene er mer enn halvparten ikke jøder etter halacha, anslår Sergio DellaPergola, en av Israels fremste demografer.

– De som er mest jødisk motivert pleier å være de første som bruker muligheten til å flytte til Israel. I andre fase får man som regel en mer blandet gruppe, hvor andelen blandede familier øker, sier DellaPergola til Ha’aretz.

DellaPergola anslår at det er 172.000 «halacha-jøder» igjen i Russland, men antallet som kan kvalifisere til immigrasjon til Israel etter tilbakevendingsloven er hele 600.000. I Ukraina er antallet «halacha-jøder» omkring 50.000, men antallet som kan kvalifisere til immigrasjon til Israel sannsynligvis er fire ganger større.

I Israel er 426.700 personer registrert med religion «annen» eller «ingen religion». Dette er i hovedsak immigranter og deres etterkommere som har fått statsborgerskap etter tilbakevendingsloven, men som ikke kvalifiserer som jøder etter halacha og Israels religiøse myndigheter. Disse «andre» møter utfordringer i det israelske samfunnet – de kan blant annet ikke få giftet seg fordi ekteskap håndteres av religiøse myndigheter og de kan ikke bli gravlagt i jødiske gravlunder.

Forrige artikkelBosetter mistenkes for hatkriminalitet
Neste artikkel19 palestinere pågrepet av IDF
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.