– Det var feil å kalle kampen mot korona for krig

Tidligere Mossad-sjef Tamir Pardo.
Tidligere Mossad-sjef Tamir Pardo. (Foto: Haim Zach, Wikimedia Commons)

Tamir Pardo var Mossad-sjef fra 2011 til 2016. En sjelden gang kommenterer han politiske saker, og nå har han gitt intervju til Yossi Melman, en journalist som har dekket Israels hemmelige tjenester i en årrekke.

– Regjeringen, fra statsministeren til den mest ubetydelige minister, har hele tiden sagt siden utbruddet at vi er krig med dette forferdelige viruset, sier Pardo. Denne forståelsen har spredt seg i hele den offentlige sektoren.

– Hva er problemet med å kalle det krig?

– I en krig er det en definert fiende med intensjoner, kapasiteter, strategier og varierte styrker i luft, sjø, land og cyberspace. Målet med en krig er å nedkjempe fienden, ødelegge den og tvinge den til å gi seg, eller i det minste stanse kamphandlingene når den er blitt avskrekket og ikke igjen vil prøve å bruke makt for å oppnå sine mål. Et virus er ikke en stat eller en terrororganisasjon. Den består av genetisk materiale i et skall av protein, og er ikke en gang regnet for en levende skapning. En pandemi er ikke et ukonvensjonelt våpen som er brukt av en fiende, akkurat som jordskjelv, oversvømmelse, tørke eller tornadoer ikke er fiender, forklarer Pardo.

– Koronaviruset er en pandemi som krever at vi kjemper med et stivbeint og lunefullt virus over lang tid. Bare ved å kalle det krig får det befolkningen til å tro at myndighetene har makt til å ødelegge det og at bruk av konsentrert og effektiv makt over kort tid vil nedkjempe det, fortsetter han.

Pardo mener myndighetene burde forklart befolkningen at kampen mot korona blir langvarig. I stedet ble det feiring da smittekurven flatet ut, noe som fikk folk til å tro at «krigen» var over. Dette var alt for kortsiktig, argumenterer Pardo.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelIsraelske forskere har funnet ny måte å forutsi kreftspredning
Neste artikkelTerrorcelle med bombe stanset ved sikkerhetsgjerdet på Golan
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise