Rekordhøy sysselsetting blant ultraortodokse

Nesten to tredjedeler av de ultraortodokse i Israel hadde jobb i 2020.
Rekordmange ultraortodokse er i arbeid. Her fra det ultraortodokse naboalget Mea She'arim i Jerusalem. (Foto: Reinhardt König)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Israel så en 1% økning i sysselsettingen blant både mannlige og kvinnelige ultraortodokse i 2020. Veksten følger en økning på 3% mellom 2016 og 2020, ifølge tall fra arbeids- og velferdsdepartementet, skriver Israel Hayom.

63,5% av de ultraortodokse i Israel hadde arbeid i 2020, som er rekordhøy sysselssetting i denne gruppen av befolkningen. Blant de ultraortodokse er det for øvrig mer vanlig at kvinnene er i arbeid enn at mennene er det.

Det gjenspeiles i statistikken. Sysselsettingsgraden blant ultraortodokse kvinner ligger på 76%, mens den for menn ligger på 50%. Det er fordi menn tilbringer mye tid i jeshivaer, hvor de studerer de hellige jødiske skriftene.

Knesset-politiker Moshe Arbel fra det ultraortodokse partiet Shas har i årevis jobbet med å øke sysselsettingen blant de ultraortodokse i Israel.

– Både arbeidsgivere og ansatte forstår at ultraortodokse på arbeidsplassen er et fenomen som ønskes velkommen og at det går hånd i hånd med deres ultraortodokse identitet, sier Shas-politikeren, og legger til:

– De ultraortodokse som jobber ønsker å bli innlemmet i arbeidsmarkedet uten å måtte gi opp sin unike identitet som ultraortodoks i staten Israel.

I motsetning til andre jøder i Israel har ikke de ultraortodokse verneplikt i det israelske forsvaret. Det har skapt stor debatt og uro innad i Israel. Det har i årevis vært jobbet med reformer som innfører verneplikt også for de ultraortodokse, uten at det er blitt vedtatt. Det var også en av grunnene til at den tidligere koalisjonen på høyresiden i israelsk politikk brøt sammen.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise