En av de største tragedier i Israels historie

44 mennesker er døde og mer enn hundre skadet, mange av dem kritisk, etter at katastrofen rammet Lag BaOmer-festen i Mount Meron natt til fredag.
Redningsmannskaper prøver å reddet livene til de mange skadde etter katastrofen. (Foto: United Hatzalah)

Lag BaOmer er en jødisk religiøs høytid hvor noen ortodokse jødiske retninger tenner bål eller drar på pilegrimstur til graven til Bar Yochai, en jødisk religiøs leder fra det andre århundret. Årets Lag BaOmer ved gravstedet i Meron i Nord-Israel skulle være den største folkefesten i Israel etter at koronapandemien ble overvunnet.

Festen endte i katastrofe. På grunn av overbefolkning eller materialsvikt, eller begge deler, brøt deler av tribruneanlegget sammen. Flere mennesker ble knust av vegger og tak som kollapset, andre ble drept og skadet i massepanikken som oppstod.

– Det er veldig vanskelige syn. Syn vi ikke har sett i Israel siden de verste dagene av terroristbølgen i starten av 2000-tallet. Jeg har ingen ord, sier Dov Maisel, visepresident i redningstjenesten United Hatzalah.

Fra ulykkesstedet i Meron. (Foto: Twitter, Ofir Gendelman)

En av de skadde forteller til kanalen Kan om dramatikken som utspant seg.

– Det var skrik og kaos, og jeg lå oppå noen som ikke pustet. Det eneste som jeg tenkte på var at jeg ikke ønsket at mitt barn skulle bli foreldreløst.

Fredag morgen er mange av de pårørende enda ikke blitt varslet om at deres kjære er døde. Redningsmannskaper på stedet forteller at det ligger mange telefoner rundt hele katastrofeområdet som ringer igjen og igjen.

– Telefonene til de døde vil ikke stoppe å ringe og vi ser at det er er telefoner fra «mamma» og «min kjære kone», forteller Motti Bokchin til Army Radio.

Det skal også være barn blant de drepte og skadde. Mange familier deltar på Lag BaOmer og i noen jødiske retninger er det vanlig at 3 år gamle gutter får sin første hårkutt under begivenheten.

Politisjefen for Israels nordlige distrikt, Shimon Lavi, sier han tar ansvar for tragedien og ønsker en etterforskning velkommen. Det skal tidligere ha kommet advarsler om at den trange utgangen hvor katastrofen skjedde var farlig. Justisdepartementet i Israel sier de har begynt å etterforske hendelsen og hva som gikk galt.

Norges ambassadør til Israel, Kåre Aas, skriver i en Twitter-melding at han sender sine dypeste kondolanser til de etterlatte etter tragedien og at han håper dem som er skadet raskt blir bedre.

Denne videoen viser litt av feiringen i timene før katastrofen inntraff:

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelBjarne Robert Schirmer til minne
Neste artikkelStavanger vinner prisen for årets sykeste 1. mai-parole
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise