Søndag blir nasjonal sørgedag i Israel

Benjamin Netanyahu erklærer landesorg etter katastrofen som kostet minst 45 menneskeliv.
Statsminister Benjamin Netanyahu besøkte stedet hvor minst 45 mennesker ble drept natt til fredag. (Foto: GPO)

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier søndag blir en nasjonal sørgedag til minne for ofrene etter katastrofen i Meron natt til fredag. Dødstallet etter tragedien er nå oppe i 45. Fortsatt er mange kritisk skadet.

– Det var hjerteskjærende scener her. Mennesker ble knust ihjel, inkludert barn, sier Netanyahu, som fredag besøkte katastrofeområdet. Der brukte han også anledningen til å takke redningsmannskapet som deltok.

– Vi vil gjennomføre en omfattende, seriøs og detaljert etterforskning for å sikre at en slik katastrofe aldri skal skje igjen, lover statsministeren.

Titusenvis av mennesker, kanskje så mange som 100.000, var samlet til feiringen Lag BaOmer i Meron i Nord-Israel. Det er en jødisk religiøs høytid hvor noen ortodokse jødiske retninger tenner bål eller drar på pilegrimstur til graven til Bar Yochai, en jødisk religiøs leder fra det andre århundret. Dette skulle være den første folkefesten i Israel etter koronapandemien.

Men det som skulle være en fest endte til slutt i en katastrofe. På grunn av overbefolkning eller materialsvikt, eller begge deler, brøt deler av tribruneanlegget sammen. Flere mennesker ble knust av vegger og tak som kollapset, andre ble drept og skadet i massepanikken som oppstod. Israelske myndigheter sier hendelsen skal etterforskes, men det har tidligere kommet advarsler om at den trange utgangen hvor katastrofen skjedde var farlig.

Redningsmannskaper prøver å reddet livene til de mange skadde etter katastrofen. (Foto: United Hatzalah)

Fredag ettermiddag er enda ikke alle de døde identifisert, men navnet på flere av de omkomne er blitt offentliggjort. Blant de døde finnes det både unge og gamle, foreldre og barn. Navnet på en av de døde som er offentliggjort er Shragi Gestetner, en kjent ultraortodoks sanger. En annen er 23 år gamle Simha Bonim Ziskind. Han blir begravet i Haifa senere i dag.

Mange venter fortsatt på svar om deres kjære fortsatt er i live. Dessverre er det ikke alle som vil få den beskjeden de håper på. Det meldes om lange køer inn til likhuset for å identifisere de mange omkomne.

«Barnebarnet til naboen, bare 12 år gammel, er av de døde. Hjertet sliter med å forstå dette», skriver en israeler på Twitter.

Over hele Israel har frivillige stilt seg i kø for å gi blod. Redningstjenesten Magen David Adom sier køene flere steder er over en time lange.

I en drusisk landsby i nærheten av Meron har lokalbefolkningen åpnet sine hjem for de evakuerte, mens innbyggerne i de arabiske områdene i nærheten deler ut mat og drikke til dem.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise