Øker minstelønnen frem mot 2025

Regjeringen ønsker å redusere lønnsgapet og styrke lavtlønnede yrker.
Den månedlige minstelønnen i Israel vil øke med 700 shekels, 2000 kroner, frem mot 2025. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Den israelske regjeringen vil gradvis øke den månedlige minstelønnen i Israel til drøyt 16.500 kroner, eller rundt 91 kroner timen, innen 2025. Det melder Finansdepartementet, Bank of Israel og store fagforeninger som Histadrut og Manufacturers Association of Israel i en felles pressemelding.

I dag er den månedlige minstelønnen i Israel 14.650 kroner, eller rundt 80 kroner timen. Minstelønnen vil først stige til 15.000 kroner i april 2022 og deretter vil den stige årlig frem til den når 16.500 kroner i desember 2025. Det betyr at den årlige minstelønnen vil øke med over 20.000 kroner.

Partene i arbeidslivet er også enige om mer fleksibilitet for både private og offentlig ansatte, blant annet ved at det skal bli enklere å ha hjemmekontor. Det blir også en ekstra betalt feriedag for offentlig ansatte og flere andre tiltak som skal redusere lønnsgapet og styrke statusen til lavtlønnede yrker.

Finansminister Avigdor Lieberman sier tiltakene vil føre økonomien fremover og skape stabilitet i arbeidslivet, skriver nettavisen Times of Israel.

Samtidig har fagforeningene i Israel gått med på at det ikke skal streikes på minst ett år, mens man arbeider med en rekke tariffavtaler. Israel er ofte rammet av streik og arbeidskonflikter, som koster samfunnet store summer.

Koronapandemien har gjort mange arbeidsledige i Israel. Derfor foreslo enkelte politikere i fjor å faktisk sette ned minstelønnen for å få flere i arbeid, men dette ble det aldri noe av. Nå stiger lønnen i stedet for.

Det skjer samtidig som arbeidsledigheten i Israel er på 7,1%. Dette tallet inkluderer de som er permittert eller har mistet arbeidsplassen sin siden koronapandemien brøt ut i mars 2020. Arbeidsledigheten synker, men er fortsatt veldig høy i forhold til før pandemien, da 3,5% var arbeidsledig.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise