– Saudi-Arabias nye kronprins er gode nyheter for Israel

Mohammed Bin Salman skal ha møtt israelske representanter og ser på Iran som en alvorlig trussel.

Mohammed Bin Salman. (Foto: Adrian Cadiz, DoD, flickr)
Mohammed Bin Salman. (Foto: Adrian Cadiz, DoD, flickr)

Saudi-Arabias kong Salman utnevnte onsdag 21. juni sin 31 år gamle sønn Mohammed Bin Salman til kronprins. Fetteren Mohammed bin Nayef, som har vært kronprins og innenriksminister frem til nå, er satt på sidelinjen.

Bin Salman har allerede hatt en mektig posisjon i landet, som forsvarsminister og som leder for et økonomisk råd. Den unge prinsen var lite kjent før Salman ble konge i januar 2015, skriver nyhetsbyrået AP. Nå venter mange at Salman, som er syk, vil trekke seg tilbake og gi kongerollen til sin sønn om ikke alt for lenge.

– Valget av Bin Salman er gode nyheter for Israel og USA, kommenterer Zvi Bar’el, som dekker utviklingen i arabiske land for den venstreorienterte israelske avisen Ha’aretz. Det er først og fremst når det gjelder trusselen fra Iran at Bin Salman deler oppfatning med regjeringen i Jerusalem. Han mener også det er viktig å svekke Russlands rolle i regionen, styrte Bashar Assads regime i Syria og slå tøft ned på terrororganisasjoner.

«I løpet av de siste to årene har flere arabiske nettsider rapportert at Bin Salman har møtt israelske ledere,» skriver Bar’el. Det er rapportert om et møte i Eilat i 2015 og et møte i Jordan i mars i år. Saudiske og israelske offiserer møtes jevnlig i det militære operasjonsrommet som USA har for å koordinere aktivitet i området sammen med Jordan og Saudi-Arabia.

Bin Salman har allerede markert seg med markante utenrikspolitiske avgjørelser. For seks måneder siden stanset han oljeleveranser til Egypt fordi Kairo var positive til et russisk forslag for løsning i Syria og fordi han oppfattet at Egypt ville trekke seg tilbake fra avtalen om å gi to øyer i Rødehavet til Saudi-Arabia. Han stanset også en periode hjelpeleveranser til Jordan fordi landet nektet å la styrker fra Gulfen bruke landet i sine krigsoperasjoner i den syriske borgerkrigen. Det tøffeste slaget har rammet Qatar, som er frosset ut og lagt under blokade. «Den nye kronprinsen stod bak alle disse avgjørelsene, som bare krevde formell godkjenning fra faren hans,» skriver Bar’el.

Forrige artikkelInviterer norsk næringsliv til Tel Aviv
Neste artikkelVil Arbeiderpartiet advare mot Telenors service til bosettere?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.