– Saudi-Arabias nye kronprins er gode nyheter for Israel

Mohammed Bin Salman skal ha møtt israelske representanter og ser på Iran som en alvorlig trussel.
Mohammed Bin Salman. (Foto: Adrian Cadiz, DoD, flickr)
Mohammed Bin Salman. (Foto: Adrian Cadiz, DoD, flickr)

Saudi-Arabias kong Salman utnevnte onsdag 21. juni sin 31 år gamle sønn Mohammed Bin Salman til kronprins. Fetteren Mohammed bin Nayef, som har vært kronprins og innenriksminister frem til nå, er satt på sidelinjen.

Bin Salman har allerede hatt en mektig posisjon i landet, som forsvarsminister og som leder for et økonomisk råd. Den unge prinsen var lite kjent før Salman ble konge i januar 2015, skriver nyhetsbyrået AP. Nå venter mange at Salman, som er syk, vil trekke seg tilbake og gi kongerollen til sin sønn om ikke alt for lenge.

– Valget av Bin Salman er gode nyheter for Israel og USA, kommenterer Zvi Bar’el, som dekker utviklingen i arabiske land for den venstreorienterte israelske avisen Ha’aretz. Det er først og fremst når det gjelder trusselen fra Iran at Bin Salman deler oppfatning med regjeringen i Jerusalem. Han mener også det er viktig å svekke Russlands rolle i regionen, styrte Bashar Assads regime i Syria og slå tøft ned på terrororganisasjoner.

«I løpet av de siste to årene har flere arabiske nettsider rapportert at Bin Salman har møtt israelske ledere,» skriver Bar’el. Det er rapportert om et møte i Eilat i 2015 og et møte i Jordan i mars i år. Saudiske og israelske offiserer møtes jevnlig i det militære operasjonsrommet som USA har for å koordinere aktivitet i området sammen med Jordan og Saudi-Arabia.

Bin Salman har allerede markert seg med markante utenrikspolitiske avgjørelser. For seks måneder siden stanset han oljeleveranser til Egypt fordi Kairo var positive til et russisk forslag for løsning i Syria og fordi han oppfattet at Egypt ville trekke seg tilbake fra avtalen om å gi to øyer i Rødehavet til Saudi-Arabia. Han stanset også en periode hjelpeleveranser til Jordan fordi landet nektet å la styrker fra Gulfen bruke landet i sine krigsoperasjoner i den syriske borgerkrigen. Det tøffeste slaget har rammet Qatar, som er frosset ut og lagt under blokade. «Den nye kronprinsen stod bak alle disse avgjørelsene, som bare krevde formell godkjenning fra faren hans,» skriver Bar’el.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise