Israelsk minister inviterer Saudi-Arabias mektige kronprins til Israel

Mohammed bin Salman blir bedt om å mekle i den israelsk-palestinske konflikten.

Den saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman angriper Irans øverste leder. (Foto: Adrian Cadiz/Flickr)
Den saudiarabiske kronprinsen Mohammed bin Salman er kritisk til det palestinske lederskapet. (Foto: Adrian Cadiz/Flickr)

Israels etterretningsminister Yisrael Katz har invitert Saudi-Arabias mektige kronpris Mohammed bin Salman til Israel, ifølge den saudiarabiske avisen Elaph. Katz beskriver Saudi-Arabia som lederne av den arabiske verden og foreslår at kongedømmet skal mekle i den israelsk-palestinske konflikten.

Katz sier i intervjuet at Israel gjerne vil delta i slike fredsforhandlinger.

For en måned siden publiserte den samme avisen et historisk intervju med den israelske militærsjefen Gadi Eisenkot. Det var første gang en høytstående israelsk offiser ble intervjuet av en medieorganisasjon i Saudi-Arabia, et land som ikke har noen diplomatiske forbindelser med Israel.

Men felles fiende – Iran – har myknet opp forholdet mellom de to landene. I forrige måneds intervju fortalte Eisenkot at Iran er «den virkelige og største trusselen i regionen». Han understreket at mens Iran er ute etter Israels utslettelse har Israel og Saudi-Arabia aldri vært i noen væpnet konflikt.

Israel har også åpnet opp for å dele etterretning om den sjiamuslimske islamske republikken Iran med det sunnimuslimske kongedømmet.

Etter at USAs president Donald Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad, gikk Saudi-Arabias kong Salman ut og sa at palestinerne hadde rett til å ha Øst-Jerusalem som sin hovedstad i en framtidig palestinsk stat.

Den israelske ministeren Yisrael Katz ønsker USAs hjelp for å kaste Iran ut av Syria. (Foto: Wikipedia)
Det er den israelske etterretningsministeren Yisrael Katz som har invitert den saudiarabiske kronprinsen. (Foto: Wikipedia)
Forrige artikkelSe om du klarer denne oppgaven
Neste artikkelHvorfor skal Norges Handikapforbund demonstrere mot anerkjennelsen av Jerusalem som Israels hovedstad?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.