– Jeg mener palestinerne og israelerne har rett til å ha deres eget land

Åpner Saudi-Arabias kronprins for aksept av Israels om jødisk stat?

Mohammed bin Salman. (Skjermdump: CBS)
Mohammed bin Salman. (Skjermdump: CBS)

Mandag 2. april publiserte det amerikanske magasinet The Atlantic og journalist Jeffrey Goldberg et intervju med Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman. Her er et utdrag:

Goldberg: Tror du det jødiske folk har rett til en nasjonalstat i minst en del av sitt gamle hjemland?

MbS: Jeg mener hvert folk, hvor det måtte være, har rett til å leve i deres fredelige land. Jeg mener palestinerne og israelerne har rett til å ha deres eget land. Men vi må ha en fredsavtale som sikrer stabiliteten for alle og normale forbindelser.

Goldberg: Du har ikke noen religiøst fundert motstand mot eksistensen til Israel?

MbS: Vi har en religiøs bekymring for skjebnen til de hellige moskéene i Jerusalem og om rettighetene til det palestinske folk. Det er det vi har. Vi har ikke noen motstand mot noe annet folk.

Goldberg: Saudi-Arabia har tradisjonelt vært et sted som har produsert mye antisemittisk propaganda. Mener du at dere har et problem med antisemittisme i landet ditt?

MbS: Vårt land har ikke noe problem med jøder. Vår profet Muhammad giftet seg med en jødisk kvinne. Ikke bare en venn – han giftet seg med henne. Vår profet hadde jøder som naboer. Du finner mange jøder i Saudi-Arabia som kommer fra Amerika, som kommer fra Europa. Det er ikke noe problem mellom kristne, muslimer og jøder. Vi har problemer som du finner over alt i verden, blant noen mennesker. Men det er normale problemer.

Goldberg: Tror du Iran fører dere og Israel sammen? Uten Iran, kan du se for deg en situasjon hvor dere har felles interesser med Israel?

MbS: Israel er en stor økonomi sammenlignet med deres størrelse, og en voksende økonomi, og selvfølgelig er det mange interesser vi deler med Israel. Og dersom det blir fred, vil det være mange interesser mellom Israel og Gulf Cooperation Council-landene og land som Egypt og Jordan.

Senest i 2014 ga Saudi-Arabia og alle de andre statene i Den arabiske liga en «absolutt og kategorisk» avvisning til å anerkjenne Israel som en jødisk stat. De siste tiårene har Saudi-Arabia tradisjonelt avvist innreise for alle som har en åpen jødisk identitet, men disse reglene skal være noe lettet på de aller siste årene. Kristne og jøder kan bare ha gudstjenester i sine egne hjem og får ikke lov til å invitere muslimer.

Forrige artikkel– Utrolig enkelt for norske medier å fremsette usannheter når det gjelder Israel
Neste artikkelNTB, NRK og Aftenposten videreformidler Dagsavisens sitatfusk
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.