– Jeg mener palestinerne og israelerne har rett til å ha deres eget land

Åpner Saudi-Arabias kronprins for aksept av Israels om jødisk stat?
Mohammed bin Salman. (Skjermdump: CBS)
Mohammed bin Salman. (Skjermdump: CBS)

Mandag 2. april publiserte det amerikanske magasinet The Atlantic og journalist Jeffrey Goldberg et intervju med Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman. Her er et utdrag:

Goldberg: Tror du det jødiske folk har rett til en nasjonalstat i minst en del av sitt gamle hjemland?

MbS: Jeg mener hvert folk, hvor det måtte være, har rett til å leve i deres fredelige land. Jeg mener palestinerne og israelerne har rett til å ha deres eget land. Men vi må ha en fredsavtale som sikrer stabiliteten for alle og normale forbindelser.

Goldberg: Du har ikke noen religiøst fundert motstand mot eksistensen til Israel?

MbS: Vi har en religiøs bekymring for skjebnen til de hellige moskéene i Jerusalem og om rettighetene til det palestinske folk. Det er det vi har. Vi har ikke noen motstand mot noe annet folk.

Goldberg: Saudi-Arabia har tradisjonelt vært et sted som har produsert mye antisemittisk propaganda. Mener du at dere har et problem med antisemittisme i landet ditt?

MbS: Vårt land har ikke noe problem med jøder. Vår profet Muhammad giftet seg med en jødisk kvinne. Ikke bare en venn – han giftet seg med henne. Vår profet hadde jøder som naboer. Du finner mange jøder i Saudi-Arabia som kommer fra Amerika, som kommer fra Europa. Det er ikke noe problem mellom kristne, muslimer og jøder. Vi har problemer som du finner over alt i verden, blant noen mennesker. Men det er normale problemer.

Goldberg: Tror du Iran fører dere og Israel sammen? Uten Iran, kan du se for deg en situasjon hvor dere har felles interesser med Israel?

MbS: Israel er en stor økonomi sammenlignet med deres størrelse, og en voksende økonomi, og selvfølgelig er det mange interesser vi deler med Israel. Og dersom det blir fred, vil det være mange interesser mellom Israel og Gulf Cooperation Council-landene og land som Egypt og Jordan.

Senest i 2014 ga Saudi-Arabia og alle de andre statene i Den arabiske liga en «absolutt og kategorisk» avvisning til å anerkjenne Israel som en jødisk stat. De siste tiårene har Saudi-Arabia tradisjonelt avvist innreise for alle som har en åpen jødisk identitet, men disse reglene skal være noe lettet på de aller siste årene. Kristne og jøder kan bare ha gudstjenester i sine egne hjem og får ikke lov til å invitere muslimer.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise