Saudi-Arabia åpner luftrommet sitt

– Nok et stort gjennombrudd, sier Benjamin Netanyahu.

Mandag 31. august fløy et israelsk fly for første gang gjennom saudiarabisk luftrom. Her flyr de over hovedstaden Riyadh. Nå åpnes luftrommet for alle flygninger til og fra Israel. Den historiske beslutningen ble kunngjort 2. september. (Foto: GPO)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Saudi-Arabia vil tillate flyselskaper å bruke deres luftrom til flyreiser mellom Israel og De forente arabiske emirater, opplyser landets myndigheter. Flere flyselskaper sier de vil starte opp flyruter mellom Israel og Emiratene som følge av fredsavtalen mellom de to landene, skriver Times of Israel.

Men: Tidligere har ikke Saudi-Arabia tillatt at flyselskap bruker deres luftrom til flyreiser til og fra Israel. Dermed måtte flyselskapene ha flydd en mye lengre og potensielt farligere rute. Det slipper de heldigvis nå.

I en pressemelding skriver Saudi-Arabia at de vil tillate at «alle land bruker luftrommet deres» på flyreiser til og fra De forente arabiske emirater. Israels statsminister Benjamin Netanyahu hyller beslutningen til Gulflandet.

– Nok et stort gjennombrudd. Dette vil senke flyprisene, korte flytiden og åpne for massiv turisme. Dette er bra for økonomien, sier Netanyahu.

Ifølge den israelske statsministeren vil det også medføre at det blir billigere flyreiser og kortere reisetid fra Israel til Thailand og land i det fjerne østen.

Tillatelsen til å bruke saudiarabisk luftrom er nok et tegn på et varmere forhold mellom Israel og Saudi-Arabia. I 2018 så vi utslag av dette, da Air India ble det første flyselskapet i verden som fikk tillatelse til å fly over saudiarabisk luftrom til og fra Israel. Likevel var det den gang kun et unntak.

Nå åpnes luftrommet for alle. Mandag fløy et kommersielt fly med en israelsk og amerikansk delegasjon fra Israel til Emiratene for aller første gang.

Israel har frem til nå vært det eneste landet utestengt fra saudiarabisk luftrom.

En delegasjon fra Israel på flyplassen i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater. I bakgrunnen El Al-flyet som fraktet dem.
Forrige artikkelBombet 100 Hamas-mål på 19 dager
Neste artikkelRekordmange nye koronatilfeller
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.