Shimon Peres er gått bort

Natt til onsdag døde den siste av topplederne som har vært med helt fra den moderne staten Israel ble opprettet.
Her ledsages Israels president Shimon Peres av Hans Majestet Kong Harald V under velkomstseremonien på Slottsplassen mandag formiddag, 12. mai 2014. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)
Her ledsages Israels president Shimon Peres av Hans Majestet Kong Harald V under velkomstseremonien på Slottsplassen mandag formiddag, 12. mai 2014 (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Peres ble innlagt på Sheba-sykehuset for rundt to uker siden etter at han fikk hjerneslag. I går kveld merket legene at situasjonen ble forverret og kalte inn familien for å ta sine siste farvel. Natt til onsdag døde Shimon Peres, 93 år gammel, melder Yedioth Aharonot.

Shimon Peres har spilt en viktig rolle i Israels grunnleggelse og historie, forteller Times of Israel. Han ble født i 1923 i Polen, men forlot landet da han var 11 år og flyttet til Israel. Der var han svært aktiv i sionistbevegelsen og ble fort en del av Israels politiske arena. I tillegg til å ha vært med på å grunnlegge kibbutz Alumot og jobbet for Haganah-bevegelsen, har Peres hjulpet til med å etablere Israels atomprogram. I 1959 ble han Knesset-medlem som representant for Mapai (en forløper til det israelske Arbeiderpartiet) og ble viseforsvarsminister. I 1974 utnevnte daværende statsminister Yitzhak Rabin ham til forsvarsminister. Etter at Rabin måtte gå av som statsminister tok Peres over. Senere, i 1986, ble Peres statsminister i to år etter at han og Yitzhak Shamir fra Likud inngikk en avtale om å rotere som statsminister.

Peres er mest kjent for sitt bidrag til fredsprosessen mellom Israel og palestinerne. Da han var utenriksminister for Israel, skrev Peres under på Osloavtalen i 1993. Det førte til at han, sammen med daværende statsminister Yitzhak Rabin og PLO-leder Yasser Arafat, vant Nobels fredspris.

I 2014 var daværende israelsk president Shimon Peres på statsbesøk i Norge. Han ble godt tatt i mot av statsminister Erna Solberg og Kong Harald. Erna Solberg har utrykket sorg over Peres’ bortgang og sier at verden har mistet en viktig statsmann.

Da Peres gikk av som president i 2014, fortsatte han å reise verden rundt for å holde foredrag om Israel og delte sitt ønsket om fred for landet sitt. Peres viet hele livet sitt til staten Israel og det jødiske folk.

Statsledere over hele verden skal nå reise til Israel for å bisette Shimon Peres på fredag.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise