Shimon Peres er gått bort

Natt til onsdag døde den siste av topplederne som har vært med helt fra den moderne staten Israel ble opprettet.

Her ledsages Israels president Shimon Peres av Hans Majestet Kong Harald V under velkomstseremonien på Slottsplassen mandag formiddag, 12. mai 2014. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)
Her ledsages Israels president Shimon Peres av Hans Majestet Kong Harald V under velkomstseremonien på Slottsplassen mandag formiddag, 12. mai 2014 (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)

Peres ble innlagt på Sheba-sykehuset for rundt to uker siden etter at han fikk hjerneslag. I går kveld merket legene at situasjonen ble forverret og kalte inn familien for å ta sine siste farvel. Natt til onsdag døde Shimon Peres, 93 år gammel, melder Yedioth Aharonot.

Shimon Peres har spilt en viktig rolle i Israels grunnleggelse og historie, forteller Times of Israel. Han ble født i 1923 i Polen, men forlot landet da han var 11 år og flyttet til Israel. Der var han svært aktiv i sionistbevegelsen og ble fort en del av Israels politiske arena. I tillegg til å ha vært med på å grunnlegge kibbutz Alumot og jobbet for Haganah-bevegelsen, har Peres hjulpet til med å etablere Israels atomprogram. I 1959 ble han Knesset-medlem som representant for Mapai (en forløper til det israelske Arbeiderpartiet) og ble viseforsvarsminister. I 1974 utnevnte daværende statsminister Yitzhak Rabin ham til forsvarsminister. Etter at Rabin måtte gå av som statsminister tok Peres over. Senere, i 1986, ble Peres statsminister i to år etter at han og Yitzhak Shamir fra Likud inngikk en avtale om å rotere som statsminister.

Peres er mest kjent for sitt bidrag til fredsprosessen mellom Israel og palestinerne. Da han var utenriksminister for Israel, skrev Peres under på Osloavtalen i 1993. Det førte til at han, sammen med daværende statsminister Yitzhak Rabin og PLO-leder Yasser Arafat, vant Nobels fredspris.

I 2014 var daværende israelsk president Shimon Peres på statsbesøk i Norge. Han ble godt tatt i mot av statsminister Erna Solberg og Kong Harald. Erna Solberg har utrykket sorg over Peres’ bortgang og sier at verden har mistet en viktig statsmann.

Da Peres gikk av som president i 2014, fortsatte han å reise verden rundt for å holde foredrag om Israel og delte sitt ønsket om fred for landet sitt. Peres viet hele livet sitt til staten Israel og det jødiske folk.

Statsledere over hele verden skal nå reise til Israel for å bisette Shimon Peres på fredag.

Forrige artikkelShimon Peres kjemper for livet
Neste artikkelShimon Peres minnes av verdens statsledere
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.