Store forberedelser før begravelsen til Shimon Peres

Den tidligere israelske presidenten blir lagt i 'lit de parade' på torsdag og bisettes fredag.
Gravplassen på Herzlfjellet i Jerusalem. (Foto: Ron Almog, flickr.com)
Gravplassen på Herzlfjellet i Jerusalem. (Foto: Ron Almog, flickr.com)

Det forventes at tusenvis av mennesker kommer til Jerusalem for å ta et siste farvel med den tidligere israelske presidenten, Shimon Peres. Kisten som bærer ham er nå blitt brakt til Knesset, det israelske parlamentet, for ‘lit de parade’. Seremonien begynte torsdag morgen ved at statsminister Benjamin Netanyahu, president Reuven Rivlin og president for Knesset Yuli Edelstein la ned kranser ved kisten, melder Yedioth Aharonoth.

Veien mellom Tel Aviv og Jerusalem ble stengt en stund torsdag morgen da kisten til Peres ble brakt til hovedstaden. Denne veien kommer også til å stenges periodisk på torsdag og fredag siden rundt 80 statsledere, ambassadører og utenriksministre kommer til Jerusalem for begravelsen til Peres. Fredag morgen skal kisten flyttes til Herzl-fjellet og den offisielle seremonien begynner kl 09.30, israelsk tid. Etter talene vil det holdes en prosesjon kl. 11.00 til gravplassen hvor Israels store ledere er begravet. Der begynner begravelsen og Peres skal etter planen plasseres mellom gravene til Yitzhak Shamir og Yitzhak Rabin, tidligere israelske statsministere.

Blant dem som planlegger å delta i begravelsen er USAs president Barack Obama, den amerikanske utenriksministeren John Kerry og den franske presidenten Francois Hollande. I tillegg sender Storbritannia statsministeren Theresa May, tidligere statsminister David Cameron, prins Charles og utenriksministeren Boris Johnson. USAs tidligere president Bill Clinton er en av de første gjestene som har ankommet Israel og var allerede på plass torsdag morgen. Norge sender utenriksminister Børge Brende til begravelsen på fredag. Brende forteller i pressemeldingen at han vil vise Shimon Peres en siste ære og mener at verdens ledere burde inspireres av Peres. I tillegg skal Jens Stoltenberg reise til Israel for å være med i begravelsen. Kong Harald har også sendt kondolanser og forteller at han husker Peres fra statsbesøket i Norge i 2014, ifølge Dagen. Videre sier kongen at Shimon Peres spilte en viktig rolle i kampen for fred mellom Israel og palestinerne.

Israels eneste internasjonale flyplass, Ben Gurion, venter stor flytrafikk de neste dagene, men statslederne blir tatt imot på en separat del av flyplassområdet slik at den vanlige flytrafikken ikke blir forstyrret.

Adgang til bisettelsen vil være strengt kontrollert. Vanlige israelere vil kunne følge seremonien på store skjermer utenfor gravplassen. Den israelske politisjefen Roni Alsheich sa at politiets jobb er å sikre at hver eneste gjest som vil delta skal kunne komme trygt til Jerusalem og hjem igjen.

Det er også planlagt at musiker David D’or skal synge i seremonien, etter Peres sin forespørsel. D’or skal synge Avinu Malkeinu (vår far, vår konge), en jødisk bønn som forbindes med det jødiske nyttår og Jom Kippur. Sangeren forteller Times of Israel at han ble veldig rørt da familien til Peres ba han om å synge i begravelsen.

Det er fortsatt uklart om arabiske statsledere skal delta i begravelsen til Peres, rapporterer Times of Israel. Til nå har Mahmoud Abbas og Egypts president Al-Sissi kondolert familien Peres, men egypterne har ikke uttalt seg om fredagens begravelse. Nylig ble det informert om i Yedioth Aharonot at Mahmoud Abbas har bedt om å få delta i seremonien på fredag. Det spekuleres om Egypt kommer til å sende utenriksministeren sin. Dessuten har Jordans kong Abdullah ikke sagt noe offentlig om han skal reise til Israel for å delta i begravelsen.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise