Israel i Athen 2004

Med Gal Friedmans historiske gull i vindsurfing og Arik Ze'evis bronse i judo kom Israel på 52. plass blant verdens nasjoner i Athen OL.


Israelske medaljer
GULL
Gal Friedman (vindsurfing) 

BRONSE
ARIK ZE’EVI (judo)


Israel i Athen 2004

Landene i Midtøsten og Nord-Afrika fikk flere medaljer i Athen enn i Sydney, mens de nordiske landene fikk færre.

Israel fikk sitt første OL-gull
Vindsurferen Gal Friedman (28) tok onsdag Israels første OL-gull noensinne. Friedman går også inn i historien som den første israeler som har tatt to OL-medaljer. Han vant også bronse i 1996.
– Det føles som en drøm, sa Friedman etter seieren. I lykkerus kastet han seg i vannet og svøpte seg etterpå i et israelsk flagg.
– Jeg følte at hele Israel skjøv meg fremover. Plutselig følte jeg at jeg fikk ekstra energi, uten å vite hvor den kom fra, referer Ha’aretz.
– Takk til hele landet for deres støtte. Dette viser at vi kan slå andre land, sa Friedmans trener Gur Steinberg.
Under seiersseremonien ble Hatikva, den israelske nasjonalsangen, spilt i OL for første gang.
– Alle sang Hatikva med slik intensitet at folk var sjokkert, sa Friedman. Han dedikerte sin seier til de 11 israelske idrettsutøverne som ble drept i Munchen-massakren under OL i 1972.
– Jeg er sikker på at de så oss, sa Friedman som selv ble født i 1975. Når han kommer hjem vil han gå til minnestedet og vise dem gullmedaljen.
– Vi tenker på de drepte idrettsutøverne hele tiden, sa Friedman. (CM, 26.08.04)

ARIK ZE’EVI:
Vant bronse i judo
Israel har fått sin første medalje i Athen. Torsdag vant den israelske judomesteren Arik Ze’evi over hollenderen Elco Van Der Geest i bronsefinalen.
Det var den hardeste dag i livet mitt, sa Ze’evi etter kampen. Han mistet sjansen til å vinne gullmedalje da han tapte for Jang Sung fra Sør-Korea tidligere på dagen.
– Jeg er veldig fornøyd med bronse, konkluderte Ze’evi, som er regjerende europamester.
– Du har gitt stor glede til hele Israels nasjon, sa statsminister Ariel Sharon i sin gratulasjonshilsen.
Ze’evis bronsemedalje er Israels femte olympiske medlaje. Også i Sydney 2000 tok Israel en bronsemedalje. (CM, 20.08.04)

IRANSK MEDALJEHÅP:
Trakk seg fra OL fordi han måtte møte israeler
Fredag ble det klart at iraneren Arash Miresmaeili skulle møte israeleren Udi Vaks i første runde av judo-konkurransen for menn under 66 kilo. Som dobbel verdensmester i klassen, ble Miresmaeili sett på som en av Irans største medaljehåp i sommerlekene. Likevel valgte judomesteren å trekke seg fra oppgjøret mot israeleren. Helt siden den islamske revolusjonen i 1979 har Iran avvist å akseptere Israels rett til å eksistere. Miresmaeili trakk seg i «sympati med den palestinske sak», opplyser iranske sportsledere. (CM, 14.08.04)

OL I ATHEN:
Israel stiller med 36 idrettsutøvere

Judoka Arik Ze’evi (bildet) bærer det israelske flagget under åpningsseremonien i Athen fredag kveld. Ze’evi har vunnet europamesterskapet i bryting tre ganger.
– Den israelske delegasjonen til OL i Athen blir av mange sett på som den beste landet noen gang har sendt til lekene, skriver Ha’aretz.
De 36 israelske idrettsutøverne som deltar, skal konkurrere i 15 ulike disipliner.
– Vi håper å ta med hjem tre medaljer, blant dem den første gullmedalje, sier formann i den israelske olympiakomitéen, Ephraim Zinger.
Israel deltok for første gang under sommerlekene i Helsinki i 1952, og har vunnet én sølvmedalje og tre bronsemedaljer. (CM, 13.08.04)

Medaljestatistikk for Israel i alle OL er tilgjengelig fra temasiden Sport.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelFemdagers uke for skoleelever
Neste artikkelMaccabi Tel Aviv sikret plass i gruppespill
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise