– Usportslig opptreden

Den israelske storavisen Ha'aretz reagerer på at israelske fotball- og basketlag ikke får spille på hjemmebane mot europeiske lag.

Både det israelske fotball- og basketlandslaget begynner kvalifiseringskampene til sine respektive EM-turninger ved slutten av denne uken. Normalt ville dette virket oppmuntrende på lagene, men denne gangen føler man seg kun urettferdig behandlet, skriver avisen i en lederartikkel 31. august.

Det er de europeiske styreorganene UEFA og FIBA som har bestemt at lagene må spille hjemmekampene sine på nøytral bane. Dessverre rammer beslutningene ikke bare landslagene, men også klubblagene i begge idrettene.

Ikke lenger urolig i Nord-Israel
Blant annet var det israelske mesterlaget i fotball, Maccabi Haifa, nær ved å slå ut storlaget Liverpool i tredje kvalifiseringsrunde til Champions League. Etter å ha tapt 2-1 i England, spilte lagene uavgjort 1-1 på nøytral bane. Hadde den siste kampen blitt spilt hjemme i Haifa, kunne utfallet kanskje blitt annerledes.

Avgjørelsene fra UEFA og FIBA ble tatt mot slutten av krigen mellom Hizbollah og Israel. Begrunnelsen den gang var den urolige situasjonen i Midtøsten. Når den diplomatiske situasjonen endret seg, lovet man å komme tilbake til saken. Nå er krigen over, men spilleforbudet fra begge organisasjonene står fortsatt ved lag.

Det er ikke bare en sportslig motbør å ikke kunne spille sine hjemmekamper på den banen man er mest vant med, men det er også store økonomiske tap inne i bildet, påpeker Ha’aretz.

Tyrkerne får spille på hjemmebane
For fotballagenes del, kan kanskje roten til urettferdigheten ligge i det faktum at israelske lag aldri har imponert stort i Europa. Verken klubblag eller landslag. Heller ikke mange israelske spillere har markert seg i europeiske storklubber.

For UEFA vurderte aldri å forby engelske eller spanske lag å spille på sine respektive hjemmebaner, etter terrorangrepene i London og Madrid. Også tyrkiske lag får lov å spille hjemme i Tyrkia, på tross av denne ukens dødelige terrorangrep mot nasjonen.

Urettferdig av UEFA og FIBA
I basketsporten stiller det seg imidlertid annerledes, siden Maccabi Tel Aviv regnes som Europas ledende basketlag. Ingen andre lag klarer å mobilisere titusenvis av fans til samtlige av de fire finalekampene i Praha. Noen mener FIBA pålegger de israelske klubblagene en form for straff, gjennom å ikke oppheve hjemmekampforbudet. Maccabi Tel Aviv og Hapoel Jerusalem ble for noen år siden nemlig medlem av den rivaliserende europeiske basketorganisasjonen ULEB.

Kanskje en mer resolutt tilnærming til saken fra de israelske sportsforbundene ville endret situasjonen, men dette rettferdiggjør imidlertid ikke UEFAs og FIBAs urettferdighet, påpeker avisen. Det finnes nemlig ingen reell konflikt i regionen for øyeblikket, og de israelske lagene er mer enn dyktige nok til å kunne arrangere sportsarrangementer på israelsk jord.

– Dette mislykkede forsøket på å vurdere [den diplomatiske] situasjonen slår hull i konseptet «fair play», som er basisen i all sport, avslutter artikkelen.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelKrigen går hardt ut over velferdssystemet i Israel
Neste artikkelAnbefaler etterforskning av Ehud Olmert
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise