Idrett i Israel – på godt og vondt

Israelske alpinutøvere gjør det stadig bedre, mens andre utøvere klager over manglende satsing fra myndighetenes side.

Den israelske alpinisten Yom Hirshfeld (Foto: Yom Hirshfeld, Facebook.com)
Den israelske alpinisten Yom Hirshfeld (Foto: Yom Hirshfeld, Facebook.com)

Faktisk håper det israelske alpint-landslaget for kvinner å kvalifisere seg for OL i Sochi neste år. 4.-17. februar deltok flere av dem også under VM i alpint i Schladming.

– Ingen er overrasket over å se oss i internasjonale konkurranser lenger. Selv om folk i Israel ikke er klar over det selv, har landet sendt alpintkjørere til internasjonale konkurranse i seks år nå, forklarer 22 år gamle Yom Hirshfeld.

Suksess uten hjelp
For seks år siden fant tre israelske jenter ut at de skulle begynne med alpint. Det er historien bak det israelske skiforbundet og landslaget som har fulgt siden. Nå håper de at Israels olympiske komité vil godkjenne de internasjonale kriteriene for kvalifisering til OL, slik at de kan få muligheten til å representere sitt land der.

– Det er realistisk. Nå håper vi bare at Israels olympiske komité vil godkjenne de internasjonale kriteriene, slik at vi forhåpentligvis kan sende i det minste en utøver til Sochi, sier Avraham Last, formann i skiforbundet, til Ha’aretz.

Men både forbund og utøvere sliter med å skaffe midler. Så personlig må hver av dem ut med over 30.000 kroner i året for å kunne delta på høyest mulig nivå. Mange av disse pengene kommer fra deres egne foreldre. Det er en suksesshistorie skapt ut av ingenting, uten særlige midler fra myndighetene.

Klager på myndighetene
Mangel på penger er også historien for Eyal Keren, en av de fremste håndballspillerne i Israel. 31-åringen var et stort talent i sine yngre dager, men nådde aldri sitt potensiale. Ingen israelsk klubb hadde nok midler til å jobbe særskilt med å dyrke hans talenter, eller til å gi ham lønn nok for å holde motivasjonen oppe.

I et leserinnlegg skriver Tom Press om hvordan landene israelske håndballspillere må konkurrere mot, har mye større budsjetter på klubb- og landslagsnivå. Det gjør at utøverne får trent seks ganger i uken og får gode kostholdsråd. Det er forhold israelerne bare kan drømme om. Nå er han lei av manglende satsning fra myndighetene når det gjelder idrett.

– Israelske regjeringer har aldri vært alvorlig interessert i idrett. Ingen minister har noensinne forsøkt å øke antallet unge atleter som mottar profesjonell trening. Ingen har lagt planer om å forbedre trenerne. Ingen utdanningsminister har lagt planer for å la skolene oppdage og videreutvikle lovende talenter. Ingen regjering har bygd opp en tilstrekkelig infrastruktur innen idretten, mener Press.

Forrige artikkelNytt album fra Idan Raichel Project
Neste artikkelForskjellig virkelighetsoppfatning
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no