Samler jøder og arabere til fotball for fred

– Nå har vi bodd sammen i fire dager, og det har gått helt fint. Hvis vi kan klare det, hvorfor kan ikke foreldrene våre?

Denne undringen kom fra to av deltakerne på en fotballeir for arabiske og jødiske barn i Israel i forrige uke. Zakaria Mahameed, koordinatoren for prosjektet ”fotball for fred”, overhørte samtalen der uttalelsen kom. Det at deltakerne begynner å tenke slik, ser han på som en stor seier, forteller han til Ynetnews.com.

Prosjektet drives av fredsorganisasjonen Givat Haviva, som siden 1949 har arbeidet for fredelig sameksistens mellom jøder og arabere i Israel. Fra 7.-11. august samlet de hundre israelske barn på 12 og 13 år til fotballeir i den israelske arabiske byen Baqa al-Gharbiyye. 50 av barna var jøder og 50 arabere. Deltakerne bodde sammen i fire dager. De sov og spiste sammen, spilte fotball og hadde dialogsamlinger på kveldene der de fikk lære mer om hverandre. Slik vil arrangørene bidra til å bryte ned den sosiale og kulturelle avstanden mellom arabiske og jødiske deler av det israelske samfunnet.

Zakaria Mahameed sier at han var med på å starte prosjektet fordi han vil at sønnen sin ”skal få vokse opp uten hat og bo i et mer inkluderende, helhetlig og samarbeidende samfunn”.

Givat Havivas direktør Yaniv Sagee sier at selv om mange av de israelske araberne oppfatter seg selv som palestinere med israelsk statsborgerskap, ønsker 85 prosent av dem å leve normale liv som fullverdige israelske borgere. Det er denne integreringen organisasjonen ønsker å hjelpe dem med.

Flere andre organisasjoner, blant annet Shimon Peres’ fredssenter, har arrangert fotballkamper som fredsskapende tiltak mellom palestinske og israelske barn. Lederen for det palestinske forballforbundet og palestinerne olympiske komité, Jibril Rajoub, har kalt slike fotballkamper for ”en forbrytelse mot menneskeheten”. Palestinske ledere har i stedet valgt å bruke fotballen som arena for sin kamp mot Israel.

Forrige artikkelBoligprisene fortsetter å stige
Neste artikkelHvordan atomavtalen forandrer maktbalansen i Midtøsten
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -