Tre dager med “Giro d’Israel”

Verdens nest største sykkelritt Giro d’Italia starter i dag. For første gang skal de tre første etappene foregå i Israel.

Bildet er fra presentasjonen av lagene i Jerusalem torsdag 3. mai. (Foto: Facebook)
Bildet er fra presentasjonen av lagene i Jerusalem torsdag 3. mai. (Foto: Facebook)

Det er ikke akkurat en sykkelnasjon med lange tradisjoner som avlegges et besøk når de innledende etappene av sykkelrittet Giro d’Italia starter i Israel i dag, fredag 4. mai. Det ønsker tydeligvis både Israel og arrangørene av Giro d’Italia å endre på.

Den første etappen av landeveisrittet som varer i tre uker går over en distanse på 9,7 kilometer i Jerusalem fredag 4. mai. Et vakrere sted for et sykkelløp er det vanskelig å finne.

Gamlebyen i Jerusalem sett gjennom en smartmobil (Foto: Skjermbilde fra nettsiden www.atsisrael.com)
Gamlebyen i Jerusalem sett gjennom en smartmobil (Foto: Skjermbilde fra nettsiden www.atsisrael.com)

På den andre dagen skal utøverne sykle langs kysten fra Haifa til Tel Aviv. Etappen er 167 kilometer lang og følger i hovedsak motorveien. Midtveis er det en kort stigning ved Zikron Ya’akov som i gjennomsnitt har en helning på 10 grader. Det blir en tøff utfordring i den høye luftfuktigheten. Den totale lengden på stigningen er 2,6 kilometer. En liten del av den har en helning på hele 13 prosent.

Den andre etappen går fra Tel Aviv til Haifa. (Foto: www.giroditalia.it)
Den andre etappen går fra Haifa til Tel Aviv. (Foto: www.giroditalia.it)

Den tredje etappen starter i ørkenbyen Beersheva i det sørlige Israel. Etter å ha syklet 229 kilometer gjennom ørkenen vil rytterne ankomme badebyen Eilat ved Rødehavet helt sør i Israel. Deltakerne vil måtte slite ekstra mye dersom varmen skulle komme i nærheten av 40 grader Celsius. Det er en ganske vanlig dagtemperatur i mai måned.

Den tredje etappen går fra Beersheva til Eilat. (Foto: www.giroditalia.it)
Den tredje etappen går fra Beersheva til Eilat. (Foto: www.giroditalia.it)

To nordmenn på det israelske laget

I 2015 ble det israelske sykkellaget Israel Cycling Academy dannet. I 2015 og 2016 deltok laget på nivå 3, men fra 2017 har laget status som profesjonelt kontinentallag, det vil si på nivå 2. Israel Cycling Academy deltar i årets Giro d’Italia for første gang i et av de tre store treukersrittene.

Nordmennene August Jensen og Sondre Holst Enger sykler for det israelske laget, men har ikke fått plass blant de som skal sykle årets Giro, skriver procycling.no i en artikkel publisert 25. april. Videre skriver nettsiden at to israelere vil få plass på laget som skal konkurrere i årets Giro d’Italia i stedet for nordmennene.

Årsaken skal være at lagets eiere vil øke interessen og begeistringen for sykling blant israelere ettersom israelske ryttere deltar på de tre første etappene.

– Visjonen og hovedmålet til satsingen er å spre kjærligheten til sykkelsporten blant unge israelere fra alle typer bakgrunn, uttalte Ron Baron da lanseringsplanene for laget ble kunngjort i november 2017, skriver procycling.no. Han er den ene av to grunnleggere og eiere av Israel Cycling Academy.

Ron Baron. (Foto: israelcyclingacademy.com)
Ron Baron. (Foto: israelcyclingacademy.com)

Den kanadiske eiendomsinvestoren Sylvan Adams er den andre. Det er Baron og Adams som står bak initiativet for å få de tre første etappene av Giro d’Italia til Israel.

Vest-Jerusalem eller Jerusalem?
Da arrangøren av Giro d’Italia, RCS Sport, i slutten av november 2017 annonserte at den første etappen skulle starte fra “Vest-Jerusalem”, truet den israelske idrettsministeren Miri Regev med å trekke den finansielle støtten til arrangementet dersom de ikke endret navnet til “Jerusalem”. Baron og Adams reagerte også. Det endte med at RCS Sport innfridde kravet, skriver procycling.no.

Sylvan Adams. (Foto: israelcyclingacademy.com)

Sylvan Adams. (Foto: israelcyclingacademy.com)– Jeg overbeviste dem om at det stedet [Vest-Jerusalem] ikke eksisterer. Dermed endret de til Jerusalem, forklarte Adams.

 

#giro101 – Team Presentation

Che spettacolo la Team Presentation! 🎉 A domani con la prima tappa del #Giro101

Publisert av Giro d'Italia 3. mai 2018

Slik ble lagene presentert i Jerusalem torsdag 3. mai.

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.

Forrige artikkelAp-representant flytter boikottkampen til landsbygda
Neste artikkelAbbas gjenvalgt som leder av PLO
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no