Iran utestengt fra internasjonal judo på grunn av deres boikott av Israel

Får ikke delta i konkurranser før landet tillater utøverne å konkurrere mot israelere.
Iranske Saeid Mollaei ble presset til å tape med vilje, men nektet. Her fra sommer-OL i Rio i 2016. (Foto: Wikipedia)

Den Internasjonale Judoføderasjonen (IJF) har utestengt Iran fra alle internasjonale konkurranser på ubestemt tid. Årsaken er at landet nekter å møte israelske utøvere. En undersøkelse som IJF har gjennomført viser at Iran presser sine utøvere til å tape med vilje for å slippe å møte israelere.

– Etter hendelsene, som skjedde under forrige verdensmesterskap i Tokyo i 2019, er Iran utestengt fra alle konkurranser, skriver IJF i en pressemelding.

Under mesterskapet i Japan fikk den iranske utøveren Saeid Mollaei ordre fra iranske myndigheter om å tape sin semifinale med vilje, fordi han risikerte å kunne møte en israeler i finalen. Mollaei sier han ble presset til å tape av presidenten i Irans judoføderasjon og lederen av Irans olympiske komité.

Mollaei skal ha blitt truet med at sikkerhetsstyrker stod utenfor foreldrenes hus i Teheran. Likevel nektet han å tape med vilje. Det gjorde at han måtte flykte til Tyskland etter mesterskapet. Mollaei fryktet for sin egen sikkerhet etter at han trosset ordren fra iranske myndigheter om å tape med vilje.

Judo er en stor og betydningsfull idrett i Iran. Det er derfor et stort nederlag for landet å bli utestengt fra konkurranser bare ni måneder før de olympiske leker i Tokyo i 2020. Iranske myndigheter er ventet å anke avgjørelsen.

IFJ på sin side sier at utestengelsen vil stå ved lag fram til judoforbundet i Iran «kommer med sterke garantier og beviser at de vil respektere IFJs regelverk og aksepterer at deres utøvere kjemper mot israelske utøvere».

Iran anerkjenner ikke Israel og iranske idrettsutøvere har i flere tiår hatt en politikk om å ikke konkurrere mot israelere. Dette gjelder også for unge utøvere. Som MIFF skrev tidligere i oktober nektet to iranske sjakkspillere å møte til kamp mot israelere under verdensmesterskapet for juniorer.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise