Israelsk-arabisk svømmer vant gull i Paralympics

Iyad Shalabi er den første araberen som vinner gull for Israel i mesterskapet.
Iyad Shalabi er den første araberen til å ta gull i det olympiske leker for Israel. (Foto: Keren Isaacson)

Den israelsk-arabiske svømmeren Iyad Shalabi overrasket verden og vant onsdag 25. august gullmedalje i Paralympics i Tokyo i Japan. Det er første gang en araber vinner gull i OL eller Paralympics for Israel.

Shalabi gikk til topps i øvelsen 100 meter rygg, skriver Jerusalem Post.

Den 34 år gamle gullvinneren vokste opp i en muslimsk familie i den arabiske byen Shfar’am i det nordlige Israel. Han er født døvstum og ble i tillegg ryggmargsskadet etter en ulykke da han var 13 år gammel.

Han har konkurrert i det som er anslått å være den vanskeligste øvelsen, og han har ofte konkurrert mot svømmere med mindre alvorlige former for funksjonshemming. Det gjør gullbragden hans ekstra imponerende.

Hans far, Yusuf Shelby, var til stede i Tokyo da sønnen gikk til topps.

– Mitt hjertet banket. Da han gikk forbi konkurrenten begynte jeg å grine. Han har alltid trent og stått på. I seks år har han trent hver eneste dag. Dette er som en drøm, sier han etter å ha sett sønnen ta gull for Israel.

Etter gullprestasjonen har det strømmet inn hyllester fra hele det politiske spekteret i Israel. Tidligere statsminister Benjamin Netanyahu var en av de første til å gratulere. Det var også kultur- og sportsminister Hili Tropper.

– Iyad er en inspirerende mann hvor livet er fullt av seire, og i dag leverer han nok en brilliant seier. Iyad ble ikke skremt av de høye forventningene og har fylt oss alle med stor stolthet, sier den israelske sportsministeren.

Også president Isaac Herzog gratulerer Shalabi, kaller ham en mester og skriver at hele Israel er stolt av ham. Her er noen flere gratulasjoner:

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise