Israel er blitt et bedre land til tross for terror og rask befolkningsøkning

I 1988 rangerte magasinet The Economist Israel på 30. plass i verden over land det er best å bli født i. 25 år senere har Israel rykket fram ti plasser, til tross for flere kriger, stor innvandring og raskere befolkningsvekst enn noen andre vestlige land.

The Economist rangerte land i verden etter best fødested både i 1988 og 2013. Israel har gått fram på rangeringen fra 30. til 20. plass, til tross for sikkerhetssituasjonen og stor befolkningsvekst.
The Economist rangerte land i verden etter best fødested både i 1988 og 2013. Israel har gått fram på rangeringen fra 30. til 20. plass, til tross for sikkerhetssituasjonen og stor befolkningsvekst.

I slutten av november rapporterte MIFF om The Economists undersøkelse av i hvilke land det vil være best å bli født i 2013. Rangeringen ble ifølge The Economist gjort “dødsens alvorlig”, med ønske om å måle hvilke land som gir best muligheter for helse, trygghet og et økonomisk vellykket liv i årene som kommer. På denne målingen kom Israel på 20. plass, foran land som Frankrike (26) og Storbritannia (27).

The Economist gjorde en tilsvarende rangering i 1988, som magasinet nå omtaler som overfladisk (light-heartedly) i forhold til 2013-rangeringen. Likevel inneholdt 1988-rangeringen fire sentrale økonomiske og fire viktige sosio-politiske indeksfaktorer. Den sa en del om det innbyrdes forhold i livskvalitet mellom de 50 land som var plukket ut til å delta i rangeringen. Den gang kom Israel på 30. plass, en plass de delte med Brasil. India og Mexico lå hakket foran, Kina og Portugal hakket bak.

Selv om metodene og indeksfaktorene er ulike i 1988- og 2013-rangeringen, kan det være interessant å se hvordan det innbyrdes forhold mellom landene utvikler seg. Som MIFFs oversikt viser (se under), har Israel styrket sin plassering ti plasser. Denne prestasjonen deler Israel med Norge, som har rykket fram fra 13. plass til 3. plass.

Israel, sammen med de oljerike landene De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia, er de eneste tre landene fra Midtøsten som går fram i rangeringen. Tyrkia og Iran faller 10 plasser, Egypt faller 16 plasser.

Kvalitetsveksten for israelske statsborgere og framgangen på Economist-rangeringen har kommet i en 25-års periode med rask befolkningsøkning i Israel. Siden 1988 har landet tatt imot langt over én million jødiske innvandrere fra det tidligere Sovjetunionen. Israel gikk opp fra 4,4 til 7,1 millioner innbyggere (61 prosent økning) fra 1975 til 2005. Siden den gang har befolkningsveksten fortsatt, og innbyggertallet har nå passert 8 millioner. Island (50%), Australia (49%) og USA (36%) er de eneste vestlige landene som hadde noe i nærheten av den samme befolkningsveksten i perioden 1975-2005. Norges vekst i samme periode var på kun 15 prosent.

Resultatene blir enda mer imponerende når man vet at Israel har hatt større utfordringer med terrorangrep og kriger som truer egen sivilbefolkning enn noen av de andre landene som går fram på Economist-rangeringen. Ingen andre land enn Israel bruker større ressurser på sikkerhet per innbygger.

I løpet av de nærmeste årene ligger Israel an til å få sin økonomi betydelig styrket, ikke minst på grunn av store funn av naturgass i landets økonomiske sone av Middelhavet. Det er grunn til å vente at Israel fortsetter å klatre på rangeringer over verdens beste land.

 

Tabellen viser endringen i de ulike lands plassering fra 1988- til 2013-rangeringen til The Economist.

 


* Ikke med på 2013-rangeringen.

 

 

Forrige artikkelHeller ikke Yesh Atid vil samarbeide mot høyre
Neste artikkelFærre israelere drept i trafikken
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.