Støre og Solberg tar feil om Israels vaksinering

Israels strategi var ikke gambling.
Jonas Gahr Støre og Erna Solberg burde kanskje se og lære av Israels koronavaksinering. (Foto: Stortinget)

Israel har allerede gitt første av to doser koronavaksine til 14 prosent av befolkningen, noe som er desidert mest i hele verden. Den raske israelske vaksinasjonen har skapt stor oppmerksomhet internasjonalt, også i Norge. To av dem som har kommentert det israelske vaksinasjonsprogrammet er statsminister Erna Solberg og Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

I en artikkel hos NRK blir de to politikerne spurt om de mener den norske vaksineringen går for tregt og hva de tenker om det israelske tempoet. Ingen av de to politikerne bruker anledningen til å rose Israel for hva de har fått til. Tvert imot stiller de spørsmålstegn ved den israelske strategien.

– Så har Israel vært heldige ved at de fikk vaksine tidlig. Men de kunne satset på feil produsent og måttet vente lenger, sier Solberg til NRK.

Heller ikke Støre bruker anledningen til å skryte av israelerne. Arbeiderparti-lederen mener Israel gamblet og var heldige med vaksinasjonsprogrammet.

– Israel satte alt på en hest og traff på den. Vi har vært med på et større prosjekt som jeg tror vil sikre vaksinene, men det er kapasiteten til å sette dem og at de når de viktige gruppene som er viktig, forteller Støre til NRK.

Men det er ikke riktig slik Solberg antyder og Støre påstår, at Israel bare satset på én produsent. Så fort vaksinen til Pfizer viste svært lovende resultater startet Israel forhandlinger med det farmasøytiske selskapet. Men de inngikk også avtaler med flere andre vaksineprodusenter. Israel kjøpte åtte millioner doser fra Pfizer, seks millioner doser fra Moderna og ti millioner doser fra AstraZeneca. Til sammen 24 millioner vaksinedoser.

Israel har også vært i dialog med Russland om kjøp av deres vaksine.

Statsminister Benjamin Netanyahu var den første i Israel til å ta vaksinen for å overbevise skeptikerne om at den er trygg.

Pfizers vaksine var den første som ble tilgjengelig i Israel og allerede 20. desember startet vaksineringen. Nå har israelske helsemyndigheter også godkjent Modernas vaksine og de første dosene er ventet denne måneden.

Det er heller ikke slik at Israel bare var heldige og fikk på plass gode avtaler med farmasiselskapene. Israelske myndigheter la tidlig planer og strategier for hvordan de skulle distribuere og iverksette vaksinasjonen. Det ble opprettet et sentrallager i Negevørkenen for oppbevaring og distribusjon av vaksinene. Målet var å vaksinere to millioner mennesker på seks uker.

De gode planene overbeviste farmasiselskapene om at Israel var i stand til å utføre vaksineringen raskt og effektivt. Dermed fikk de også større tilgang på vaksinedoser. På det meste har Israel vaksinert over 150.000 om dagen. Det har ikke vært flaks, slik Støre påstår, men god innsats og dyktighet.

Israel har nå gjennomført 1.370.000 vaksinasjoner. Til sammenligningen var det 4. januar registrert 2113 vaksinasjoner i Norge, ifølge tall fra FHI.

Hvis du vil vite mer om suksessen til det israelske vaksinasjonsprogrammet, kan du klikke her for å lese ni grunner til hvorfor det er så vellykket.

Ingen andre land er i nærheten av Israels vaksinasjonstempo. (Skjermdump: Our World in Data)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise