“Mot majoritetens vilja”

Det är rimligt att Israel ligger på arabiskt område, eftersom det är därifrån de flesta judar flydde.

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Det är vanligt att man i beskrivningar av Mellanöstern-konflikten uppger siffror över judar och araber från olika tidsepoker före 1948. Siffrorna visar alltid att judarna var i minoritet i Palestina (området väster om Jordanfloden). Det sägs att judarna var en minoritet som körde över majoriteten och gjorde intrång mot majoritetens vilja, något som är ett grovt brott av alla lagar för nationellt självbestämmande.

Det måste medges: Om man uteslutande skulle låta majoriteten bestämma, skulle judarna inte haft en chans. Överallt har de varit i minoritet. Det är precis det som varit problemet, att judarna vid alltför många tillfällen blivit diskriminerade och förföljda.

Det fundamentala för Israel är därför följande: Eftersom judarna blev behandlade som främmande där de bodde, behövde de ett område där de kunde bli en majoritet. Det kunde naturligtvis vara ett område där judarna från början var en minoritet. Men det betyder att de som tidigare varit i majoritet, senare skulle bli en minoritet.

Många araber, bland dem Libyens diktator Muammar Ghaddafi, har medgett att judarana behövde en stat. Men att den ligger på fel ställe. “Judeproblemet” är europeiskt, i första hand tyskt. I arabiska länder har judarna levt gott i alla år, ända tills sionisterna kom och skapade problem under det förra århundradet. Judarnas stat borde därför ligga i Europa, t.ex. i Bayern. Då skulle den skyldige fått betala istället för en oskyldig tredje part (araberna). Så långt Ghaddafi och otaliga andra araber.

Detta argument är rimligt. Men bara så länge man ignorerar en mängd andra centrala faktorer. Som t.ex att medan bara en liten del av judarna har flyttat/flytt från Europa, så har nästan alla judar flytt från de arabiska länderna – efter århundraden av diskriminering och förföljelse. De flesta judar i Israel härstammar från arabiska och andra muslimska områden.

De judiska flyktingarna från arabiska länder är en av de bortglömda faktororerna i Mellanöstern-debatten.


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelIsrael kämpar för livet
Neste artikkel“Rätten att återvända”
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise