Vad Israel kräver

Statsminister Ariel Sharon har krävt sju sammanhängande dagar av lugn innan han är beredd att förhandla med det palestinska styret.
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Frågan kvarstår dock vad detta “lugn” skall omfatta. Sharons stab har nu specificerat fem punkter, vilka det är önsvärt att Arafat efterlever:

– Att arrestera, förhöra och straffa terrorister på ett ordentligt sätt (och inte bara för några dagar).
– Att upplösa Hamas, Islamiska Jihad och de säkerhetsorganisationer inom den palestinska auktoriteten som varit involverade i terror (Fatah, Tanzim, Styrka 17 med flera). De existerande polisstyrkorna är mer än tillräckliga för att hålla lag och ordning.
– Konfiskera olagliga vapen från ovan nämnda organisationer.
– Företa ordentliga åtgärder för att stoppa terrorn.
– Upphöra att uppmana till våld via skolor och media.

Om Arafat agerar seriöst inom dessa områden (vilket borde ha gjorts för länge sedan, inte minst med hänsyn till den palestinska befolkningen), kan Israel gå vidare och se lugnare dagar an. Då kan Israel även gå vidare med förhandlingar, även om det skulle bli i en eller flera omgångar.
Men med en hel rad av terrororganisationer i full aktion kan det aldrig bli någon riktig fred. Arafat kan nog få dem att gå med på en kortvarig vapenvila “för att det tjänar palestinska intressen” – just för stunden. Men en varaktig fred förutsätter att väpnade grupper står under myndigheternas kontroll.
Palestinierna drar inte heller för egen del nytta av att ha sådana pöbelgrupper lösa i samhället. För pöblar är de, och det finns många av dem, och laglösheten inom det palestinska samfundet är en ohyggligt tung belastning för invånarna där.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelSamlingsregjering etter valget?
Neste artikkelIsraelske innbyggere intet å frykte fra Irak
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise