Disse syrerne har lært hvordan man skal hilse sin Führer

Bashar Assad sender ut bilder for å vise at han har støtte i folket, og ender opp med å avsløre noe om regimets natur.

Disse syrerne har lært å hilse fra Europa. (Skjermdump fra Dagbladet.no 22. desember 2011.)
Disse syrerne har lært å hilse fra Europa. (Skjermdump fra Dagbladet.no 22. desember 2011.)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Det syriske nyhetsbyrået SANA sender “så godt som hver eneste dag ut bilder av smilende og engasjerte syrere som hyller sin store leder, Bashar al-Assad”, skriver Dagbladet i bildeteksten til dette bildet som ble publisert onsdag 21. desember. SANA opplyser at bildet fra en pro-Assad demonstrasjon ble tatt i byen Tartous 20. desember.

Det er neppe mange statsledere, heller ikke av verdens mange diktatorer, som ville latt sitt offisielle nyhetsbyrå distribuere bilder av tilhengere som viser nazihilsen. Men Assad tar ikke slike hensyn. Han lar hele verden se hvor medlemmer av Ba’ath-partiet har lært å hilse.

Rikskansler Adolf Hitler hylles med Hitlerhilsen da han entrer talerstolen i den «stortyske» Riksdagen november 1941.   Foto: Deutsches Bundesarchiv
Rikskansler Adolf Hitler hylles med Hitlerhilsen da han entrer talerstolen i den «stortyske» Riksdagen november 1941. Foto: Deutsches Bundesarchiv

Fra i vår har det syriske regimet slått kraftig ned på opprør i landet. I midten av desember anslo FN at 5.000 mennesker var drept, 14.000 mennesker var arrestert og 12.400 hadde flyktet til naboland. Bare i denne uken skal over 200 mennesker være drept.

 

Overlevelsesstrategi

For Assad-familien er maktbruken en overlevelsesstrategi, påpekte Barry Rubin i sin bok The truth about Syria fra 2007 (les bokomtale). Bashar Assad forstår at han må vinne for å overleve. Det har han blitt minnet om igjen senest i år, da han så Gaddafis skjebne.

Dersom en etnisk konflikt bryter ut i Syria med full styrke, vil alawittene være svært underlegne i antall. Andre religiøse og etniske grupper kan ha flere motivasjonsfaktorer, som innbyrdes forsterker hverandre, til å gå hardt til verks mot den nåværende makteliten. Både religiøst hat, politisk rivalisering og hevn etter fire tiår med Assad-diktatur kan få svært dødelige følger.

I boken lister Rubin opp åtte forklaringer på hvorfor forhandlinger med Assad-regimet ikke fører fram.

Sara Azmeh Rasmussen vokste opp i Syria. Her forteller hun om sin barndom i et fascistisk land.

Forrige artikkelNRK forklarer hvorfor sivile kan bli drept i luftangrep
Neste artikkelBli bedre kjent med tre venner av Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.