– Halve Syria under opposisjonens kontroll

Fri Syria-hæren rapporterer at halve Syria er under deres kontroll. FN debatterer resolusjon mot Syrias president Bashar Assad.
Offisiell logo for Fri Syria-hæren. (Foto: Wikimedia)
Offisiell logo for Fri Syria-hæren. (Foto: Wikimedia)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Syriske opposisjonsleder oberst Riyad al-Asad, som leder Fri Syria-hæren, hevdet onsdag at omlag halvparten av Syria ikke lenger er under president Assads kontroll. Fri Syria-hæren er den største væpnede opposisjonsgruppen i Syria.

 

Venter med å rykke frem

Opposisjonen sier de nå venter med å rykke framover av bekymring for hva som vil skje i områdene, melder Ha’aretz. De mener det er grunn til bekymring for hvordan regimet vil reagere, og det er mulighet for økt vold og markant økning i antall døde hvis de fortsetter å gå inn i nye områder. Dette er tilsynelatende også grunnen til at opposisjonshæren trakk seg tilbake fra forstedene rundt Damaskus på søndag.

 

Opposisjonen: Hezbollah – slutt å støtte Assad

Fri Syria-hæren krevde tirsdag at Hezbollah-leder Hassan Nasrallah slutter å støtte den syriske presidentens vold mot det syriske folk. Lederen av Fri Syria-hærens militære råd sa de kom til ta oppgjør med Nasrallahs støtte til president Assad når de er kommet til makten.

Yedioth Aharonoth rapporterer at opposisjonslederen sa til London-baserte Sharq al-Awsat at Nasrallah burde huske at det syriske folket hadde støttet libaneserne under Den andre Libanon-krigen. Han sa at det var det syriske folket, ikke Assads regime som hadde åpnet døren for det libanesiske folket og Hizbollah-medlemmer.

 

Ny fordeling av makt i regimet

Innad i regimet er tilsynelatende heller ikke alt rosenrødt. Opposisjonen har meldt at president Assad har bestemt seg for å fordele ansvaret blant sine militære toppfolk på nytt, og at stabssjef Daoud Rajha ikke lenger skal være alene om mandatet om å ta hånd om opprøret som snart har pågått ett år, melder Ha’aretz. Hvis opposisjonens rapport stemmer, kan det tyde på økt stress innad i regimet.

Tidligere forsvarsminister Hassan Turkmani skal nå være ansvarlig for militære operasjoner og general Jamil al-Hassan kommer til å ha ansvar for å slå ned på opposisjonsmedlemmer som organiserer demonstrasjoner i gatene. To av presidentens nevøer kommer til å være ansvarlige for logistikk, mens hans bror og svigerbror skal prøve å forhindre at familiene til det nåværende syriske regimet ikke går over til opposisjonen.

 

Mange desertører

Fri Syria-hæren har rekruttert over 25.000 desertører fra Assads hær og sivile borgere til tjeneste så langt. De aller fleste høytrankende i Assads rekker er fortsatt lojale mot regimet, men økende strid innad kan endre dette. Det rapporteres også om at det er mulig at noen offiserer som nylig deserterte fra Assads hær ønsker å sette opp sine egne hovedkvarter. Det er usikkert om lederen av Fri Syria-hæren vil slå seg sammen med dem.

 

FNs sikkerhetsråd møtes

FNs sikkerhetsråd startet den planlagt debatten om Syria i går. Det ser ut til at debatten vil fortsette flere dager, og det er usikkert om de vil komme til noen enighet.

 

To resolusjonsutkast

– Det kommer ikke til å bli en avstemning i det hele tatt de nærmeste dagene. Det er to utkast til resolusjoner som blir diskutert; det russiske og det som Marokko la fram. Det marokkanske utkastet er uakseptabelt fordi det har språk som ber om sanksjoner mot Syria og som kan bli tolket til å tillate bruk av makt, melder det russiske nyhetsbåret Interfax at den russiske viseutenriksministeren sier.

Det russiske utkastet ber det syriske regime og opposisjonen om å ha samtaler for å danne en ny koalisjonsregjering og avstå fra mer vold. Det marokkanske utkastet ber om en øyeblikkelig stans av all vold og at president Bashar Assad ovegir makten til en overgangsregjering. Den skal bli ledet av hans nåværende visepresident. Deretter skal det startes forhandlinger med opposisjonen.

Gatilov sa at de arbeider med å lage et kompromiss om en resolusjon mot Syria, men at man ikke kan forutse når det vil være enighet, melder Ha’aretz. Russerne har gjentatt gang på gang at de ikke vil godkjenne en resolusjon som tillater internasjonal militærintervensjon i Syria.

 

Russland: Ingen militær intervensjon

– Russland har et stort ansvar for at det brutale nedslaget av lovlige protester i Syria fortsetter uten hindring, sa Jose Diaz, Amnesty Internasjonals representant i FN, i en pressemelding.

Russland, med andre land, stoppet en resolusjon i oktober i FNs sikkerhetsråd og er igjen sterkt i mot en resolusjon som åpner for at internasjonale militære styrker skal komme inn i Syria. Amnesty International sier at siden oktober har mer 2600 mennesker blitt drept i Syria. Over 5400 har dødd siden opprøret startet mars i fjor. Opposisjonen rapporterte om 63 døde så langt på onsdag.

Den arabiske ligaen og vestlige land har gjort det klart at de er villige til å komme til et kompromiss om en resolusjon der ingen militærintervensjon blir foreslått for å blidgjøre Russland og også Kina, slik at en resolusjon kan bli ferdigstilt.

FNs sikkerhetsråd skulle diskutere nye forslagene til en resolusjon mot Syria i detalj onsdag ettermiddag.

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise