Den arabiske liga ber FN sende fredsstyrke til Syria

Den arabiske liga vil trappe opp de økonomiske sanksjonene mot Assad-regimet og ber FN sende fredsstyrke til Syria.

Sjeik Khaild bin Ahmed bin Mohammed Al Khalifa fra Bahrain på et tidligere møte i Den arabiske liga. (Illustrasjonsfoto: Bahrain UD)
Sjeik Khaild bin Ahmed bin Mohammed Al Khalifa fra Bahrain på et tidligere møte i Den arabiske liga. (Illustrasjonsfoto: Bahrain UD)

Den arabiske liga møttes søndag i Kairo. Ligaen bestemte seg for å oppløse sin observatørstyrke og heller be FN om å danne en fredsstyrke. De ber også arabiske land om å trappe opp de økonomiske sanksjonene mot Assad og midlertidig bryte diplomatiske forbindelser med Damaskus.

 

Vil sende felles FN- og arabisk fredsstyrke

Den arabiske liga ser for seg en felles fredsstyrke med personell fra FN og arabiske land, melder nyhetsbyrået Reuters og Ha’aretz. Observatørene, som ligaen sendte til Syria i desember, har ikke kunnet bidra effektivt til å dempe voldsnivået i landet. Observatørkorpset har også slitt med interne stridigheter og logistiske problemer.

De arabiske utenriksministrene møttes i Kairo for å drøfte hva som kan gjøres etter at en resolusjon mot Assad ble nedstemt av Russland og Kina i FNs sikkerhetsråd i sist uke. Resolusjonen var basert på et forslag fra den arabiske liga og hadde bred vestlig støtte.

Lederen for den arabiske ligaen, Nabil Elaraby, har allerede foreslått en fellesstyrke til FNs generalsekretær, men planen har kun fått lunken mottagelse i FN foreløpig. USA og Tyskland sier de studerer planen, forteller Ha’aretz.

 

«Venner av Syria»

Tunisia varsler at de kommer til å være vertskap for det første møtet av “Venner av Syria”, som vil bli avholdt 24. februar. Dette er en gruppe sammensatt av arabiske land, med støtte av vestlige land. Planen ble foreslått av Frankrike og USA, etter at sikkerhetsrådets resolusjon mot Assad ble stanset av Russland og Kina.

Qatars statsminister Sheikh Hamad bin Jassim al-Thani sier at det nye forumet kommer til å være “en god mulighet for å skape en klar internasjonal bevegelse mot å hjelpe Syria til å komme seg ut av krisen”.

 

Vil støtte opposisjonen

– Hvor lenge tillater vi oss selv å være tilskuere til det som skjer med våre brødre i Syria? Hvor  mye lenger skal vi gi det syriske regimet den ene utsettelsesperiode etter den andre, slik at det kan begå flere massakre mot sitt folk? spurte den saudiarabiske utenriksministeren Saud al-Faisal de andre ministrene ved begynnelsen av møtet. Han fortsatte med å si:

– Ved møtet vårt i dag ber jeg om utslagsgivende tiltak, etter fiaskoen av halvløsninger. Den arabiske ligaen bør … være åpne for alle kommunikasjonskanaler med den syriske opposisjonen og gi alle typer støtte til den, sa han.

Ministrene sa seg enige i å støtte opposisjonen, men ville ikke anerkjenne den som rettmessig makthaver i Syria. Den tunisiske utenriksministeren Rafik Ben Abdessalem sa at det var for tidlig å anerkjenne det syriske nasjonale råd og at opposisjonen måtte samles først.

 

Arabiske sanksjoner mot Syria

Resolusjonen som utenriksministrene vedtok erklærte vold mot sivile i Syria som et brudd på internasjonal lov, og påpekte at lovforbrytere fortjener straff. Den gjentok igjen en anmodning om at arabere bør igangsette økonomiske sanksjoner mot Syria og bestemme seg for å avbryter diplomatisk samarbeid med landet.

Diplomater og analytikere sier at sanksjonene araberne ble enige om å implementere sist år har hatt liten virkning fordi Iran og andre naboland ikke har blitt med på tiltakene.

 

Forrige artikkelNetanyahu: Abbas har snudd ryggen til fred
Neste artikkelPalestinerne får fire ganger mer norsk bistand enn haitierne
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag