Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Mulig våpenhvile i Syria

En syrisk mann hardt skadet under sammenstøtene mellom nasjonale styrker og opprørere i Syria. (Foto: Freedom House)
En syrisk mann hardt skadet under sammenstøtene mellom nasjonale styrker og opprørere i Syria. (Foto: Freedom House)
Spesialutsening Kofi Annan bekrefter våpenhvilen fra klokken seks torsdag morgen. Assads hær skal være på vei inn i Daraa og Hama.

Syria kunngjorde onsdag at de kom til å stoppe alle angrep og operasjoner mot opposisjonsstyrkene på torsdag kveld, men at de kom til å være «på vakt» mot væpnede angrep fra sivile og væpnede styrker. Meldingen fra det syriske forsvardepartementet kom kun timer før fristen for våpenhvilen gikk ut.

– Etter at våre væpnede styrker utførte suksessfulle oppdrag i å bekjempe de kriminelle handlingene utført av terrorgrupper og innført statens autoritet i området, [har det blitt] bestemt å avslutte operasjoner fra i morgen tidlig, siterer Ha’aretz fra syrisk fjernsyn.

Rolig, men ingen tilbaketrekning
Innbyggere i de urolige områdene Homs, Hama og Idlib, som har vært utsatt for kontinuerlig bombardement den siste uken, sier situasjonen har vært rolig etter at tidsfristen gikk ut klokken seks.

– Det var en blodig natt, det var mye skyting i byen Homs, men nå er det rolig og det er ingen skyting, sa en aktivist som kaller seg selv Abu Rami.

Men, det er ingen indikasjon til at Assads styrker trekker seg tilbake fra Homs, slik de skal i henhold til våpenhvileavtalen.

– Det er ingen tegn til tilbaketrekning – stridsvogner, snikskyttere, og væpnede styrker er synlige over hele byen, fortalte aktivisten. Liknende historier hører man fra aktiviter i andre byer i Syria.

Våpenhvileavtalen kun delvis oppfylt
– Det er ingen tegn på en vesentlig tilbaketrekning. Våpenhvilen er […] kun delvis oppfylt. Det er klart for oss at våpenhvilen innbefattet tilbaketrekning av alle tunge våpen fra byer og bebyggede områder.Det har ikke skjedd, forteller en talskvinne for det syriske nasjonalrådet, Basma Kodmani.

Hun understreket at det er et viktig poeng for dem at beskrivelsen av det som skulle skje i henhold til Kofi Annans plan ikke har skjedd. Våpenhvilen har ikke blitt innført i henhold til ordlyden i Annans plan.

Kodmani mener likevel at det viktige nå er å se om det virkelig har blitt stille i gatene, og om folk kan utøve sine menneskerettigheter og demonstrere offentlig og fredelig i gatene.

– Den virkelige prøven for oss er om folk kan gå ut og demonstrere fredelig. Det er envirkelighetssjekk. Dette er en menneskerettssak, det handler om folks frihet til å uttrykke seg selv, til ådemonstrere, friheten fra undertrykkelse og frykt. Det handler om retten til å leve og til å organisere, sa Kodmani.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart