Mulig våpenhvile i Syria

Spesialutsening Kofi Annan bekrefter våpenhvilen fra klokken seks torsdag morgen. Assads hær skal være på vei inn i Daraa og Hama.

En syrisk mann hardt skadet under sammenstøtene mellom nasjonale styrker og opprørere i Syria. (Foto: Freedom House)
En syrisk mann hardt skadet under sammenstøtene mellom nasjonale styrker og opprørere i Syria. (Foto: Freedom House)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Syria kunngjorde onsdag at de kom til å stoppe alle angrep og operasjoner mot opposisjonsstyrkene på torsdag kveld, men at de kom til å være “på vakt” mot væpnede angrep fra sivile og væpnede styrker. Meldingen fra det syriske forsvardepartementet kom kun timer før fristen for våpenhvilen gikk ut.

– Etter at våre væpnede styrker utførte suksessfulle oppdrag i å bekjempe de kriminelle handlingene utført av terrorgrupper og innført statens autoritet i området, [har det blitt] bestemt å avslutte operasjoner fra i morgen tidlig, siterer Ha’aretz fra syrisk fjernsyn.

Rolig, men ingen tilbaketrekning
Innbyggere i de urolige områdene Homs, Hama og Idlib, som har vært utsatt for kontinuerlig bombardement den siste uken, sier situasjonen har vært rolig etter at tidsfristen gikk ut klokken seks.

– Det var en blodig natt, det var mye skyting i byen Homs, men nå er det rolig og det er ingen skyting, sa en aktivist som kaller seg selv Abu Rami.

Men, det er ingen indikasjon til at Assads styrker trekker seg tilbake fra Homs, slik de skal i henhold til våpenhvileavtalen.

– Det er ingen tegn til tilbaketrekning – stridsvogner, snikskyttere, og væpnede styrker er synlige over hele byen, fortalte aktivisten. Liknende historier hører man fra aktiviter i andre byer i Syria.

Våpenhvileavtalen kun delvis oppfylt
– Det er ingen tegn på en vesentlig tilbaketrekning. Våpenhvilen er […] kun delvis oppfylt. Det er klart for oss at våpenhvilen innbefattet tilbaketrekning av alle tunge våpen fra byer og bebyggede områder.Det har ikke skjedd, forteller en talskvinne for det syriske nasjonalrådet, Basma Kodmani.

Hun understreket at det er et viktig poeng for dem at beskrivelsen av det som skulle skje i henhold til Kofi Annans plan ikke har skjedd. Våpenhvilen har ikke blitt innført i henhold til ordlyden i Annans plan.

Kodmani mener likevel at det viktige nå er å se om det virkelig har blitt stille i gatene, og om folk kan utøve sine menneskerettigheter og demonstrere offentlig og fredelig i gatene.

– Den virkelige prøven for oss er om folk kan gå ut og demonstrere fredelig. Det er envirkelighetssjekk. Dette er en menneskerettssak, det handler om folks frihet til å uttrykke seg selv, til ådemonstrere, friheten fra undertrykkelse og frykt. Det handler om retten til å leve og til å organisere, sa Kodmani.

Forrige artikkelForbereder seg på “flytilla-aktivister” ved Ben Gurion
Neste artikkelPA avviser Netanyahu-invitasjon til direkte forhandlinger
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag