– Iran har 15.000 soldater i Syria

– Borgerkrigen i Syria har blitt en religiøs krig – shia-muslimer mot sunni-muslimer, sier syriske flyktninger i Jordan. De hevder Iran har 15.000 soldater i Syria som kjemper på Assad-regimets side.

Soldater i et helikopter markerer støtte til president Bashar Assad. (Foto: FreedomHouse, flickr.com)
Soldater i et helikopter markerer støtte til president Bashar Assad. (Foto: FreedomHouse, flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Også Hizbollah-soldater deltar aktivt i krigføringen.

– En av mine venner, som er med i en opprørsgruppe, tok til fange en gruppe på 11 Hizbollah-soldater fra Libanon, sier flyktningen Hisham til Times of Israel.

– Vi blir angrepet bare fordi vi er sunni-muslimer, og alle sunni-muslimer blir angrepet, sier en annen flyktning. President Bashar Assad tilhører minoritetsgruppen av alawitter, men flyktningene ser konflikten i økende grad som en konflikt mellom shia og sunni, den eldste konflikten innen islam. Nærværet av soldater fra Iran og Hizbollah bekrefter dette bildet.

 

Snikskyttere truer

Journalistene Micha og Natan Odenheimer har intervjuet flere flyktninger fra Syria ved grensestasjonen Jaber på grensen mellom Jordan og Syria. Her er noen flere opplysninger som kommer fram i artikkelen:

130.000 syrere har flyktet til Jordan det siste året, flere tusen bare de siste to ukene.

Flyktninger som krysser grensen om natten risikerer livet. De kan bli skutt av Assad-regimets snikskyttere. Flyktninger som krysser grensen om dagen må betale flere tusen kroner i bestikkelser til grensevakter.

I Jordan blir flyktningene plassert i leirer. Flyktningene Muhamad sier han ikke får lov til å forlate flyktningleiren uten skriftlig tillatelse.

Flyktningene hevder agenter fra det hemmelige syriske politiet fortsetter å gjøre livet deres utrygt i Jordan. For noen dager siden skal de ha prøvd å forgifte drikkevannet i en av leirene, men ble stanset av jordansk politi.

Noen syriske flyktninger returnerer fra Jordan til Syria. De har ikke noe annet alternativ, fordi de ikke har økonomi til å forbli i Jordan.

Dagene til Assad-regimet er over. Det er bare spørsmål om tid før han faller. Maksimalt én måned, sier en optimistisk flyktning.

 

Forrige artikkelSkattebyrden og økonomien
Neste artikkelKristne på Gaza: – Vi blir tvangskonvertert
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.