Assad-regimets styrker tvunget på retrett

Opposisjonsstyrker har klart å holde kontroll over flere byer på veien mellom Aleppo og Damaskus i lang tid, og kampene konsentrerer seg nå om hovedstaden. I Nordøst-Syria har kurderne i praksis sikret en selvstyrt enklave.

Opprørspoliti i Damaskus. (Illustrasjonsfoto: Elizabeth Arrott, Voice of America)
Opprørspoliti i Damaskus. (Illustrasjonsfoto: Elizabeth Arrott, Voice of America)

På den engelske dagsrevyen fra IBA (Israel Broadcasting Authority) var Jonathan Spyer intervjuet. Han er forsker ved GLORIA-senteret i Herzliya i Israel. Han snakket om Syria, og vi gjengir noen hovedpoeng.

Assad-regimet har vært under retrett i flere måneder. Nå pågår det kamper i Damaskus, det er den neste fasen av krigen. Regimet oppdaget i sommer at det ikke lenger klarte å gjenerobre områder i nord som opprørerne hadde overtatt. Opposisjonen erobret Aleppo, Syrias største by, og siden flere byer på veien mellom Damaskus og Aleppo, og holder disse områdene. Det er ikke lenger mange nok som er villige til å risikere sitt liv for at Assad skal kunne styre hele Syria.

Spyer ble spurt om Assad ville vare dager, uker eller måneder. Han svarte at han trodde måneder, men ikke år. Kjernetroppene er fremdeles intakt. De består i stor grad av den religiøse gruppen Assad-familien tilhører, alawittene [en slags sidegrein av shia-Islam]. Disse soldatene har ingen steder å dra. Hvis regimet faller, kan de måtte betale en veldig høy pris fra det sunni-muslimske flertallet, som stort sett er de som har gjort opprør. [Også mange kristne støtter Assad, ut fra den tanken at Det muslimske brorskapet nok er verre for de kristne.]

Spyer frykter at etter som regimet mister kontrollen over større og større landområder, øker faren for at islamistiske terrorgrupper får kontroll over kjemiske våpen. Det kan bli katastrofalt.

I Nordøst-Syria er det nå noe som i praksis nesten er en kurdisk stat, en selvstyrt enklave hvor det skal være en hær på 30.000 kurdere. I vest, ved kysten, er alawittene i flertall. De arbeider med å bygge opp et forsvar der. De vil antakelig forsøke å forsvare sin enklave mot en ny regjering av sunni-muslimer.

Forrige artikkelMoti Paz i MIFF Oslo: Foredrag av dekorert helt fra Jom Kippur-krigen (uvanlig lokale!)
Neste artikkelNetanyahu i Adresseavisen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no