Assad-regimets styrker tvunget på retrett

Opposisjonsstyrker har klart å holde kontroll over flere byer på veien mellom Aleppo og Damaskus i lang tid, og kampene konsentrerer seg nå om hovedstaden. I Nordøst-Syria har kurderne i praksis sikret en selvstyrt enklave.
Opprørspoliti i Damaskus. (Illustrasjonsfoto: Elizabeth Arrott, Voice of America)
Opprørspoliti i Damaskus. (Illustrasjonsfoto: Elizabeth Arrott, Voice of America)

På den engelske dagsrevyen fra IBA (Israel Broadcasting Authority) var Jonathan Spyer intervjuet. Han er forsker ved GLORIA-senteret i Herzliya i Israel. Han snakket om Syria, og vi gjengir noen hovedpoeng.

Assad-regimet har vært under retrett i flere måneder. Nå pågår det kamper i Damaskus, det er den neste fasen av krigen. Regimet oppdaget i sommer at det ikke lenger klarte å gjenerobre områder i nord som opprørerne hadde overtatt. Opposisjonen erobret Aleppo, Syrias største by, og siden flere byer på veien mellom Damaskus og Aleppo, og holder disse områdene. Det er ikke lenger mange nok som er villige til å risikere sitt liv for at Assad skal kunne styre hele Syria.

Spyer ble spurt om Assad ville vare dager, uker eller måneder. Han svarte at han trodde måneder, men ikke år. Kjernetroppene er fremdeles intakt. De består i stor grad av den religiøse gruppen Assad-familien tilhører, alawittene [en slags sidegrein av shia-Islam]. Disse soldatene har ingen steder å dra. Hvis regimet faller, kan de måtte betale en veldig høy pris fra det sunni-muslimske flertallet, som stort sett er de som har gjort opprør. [Også mange kristne støtter Assad, ut fra den tanken at Det muslimske brorskapet nok er verre for de kristne.]

Spyer frykter at etter som regimet mister kontrollen over større og større landområder, øker faren for at islamistiske terrorgrupper får kontroll over kjemiske våpen. Det kan bli katastrofalt.

I Nordøst-Syria er det nå noe som i praksis nesten er en kurdisk stat, en selvstyrt enklave hvor det skal være en hær på 30.000 kurdere. I vest, ved kysten, er alawittene i flertall. De arbeider med å bygge opp et forsvar der. De vil antakelig forsøke å forsvare sin enklave mot en ny regjering av sunni-muslimer.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise