Syria blir stadig større hodepine

Israelerne Aluf Benn og Jacques Neriah ser ulikt på Assad-regimets muligheter til å overleve, men er enige om at situasjonen i Syria er en stor utfordring for Israel.

Sjekkpunkt for den syriske hæren i Douma. (Illustrasjon: Wikipedia)
Sjekkpunkt for den syriske hæren i Douma. (Illustrasjon: Wikipedia)

Mellom 70.000 og 120.000 mennesker har til nå mistet sine liv i den syriske borgerkrigen, som har rast siden mars 2011. Det er en krig der menneskerettighetene ikke blir respektert av noen av partene. En blodig og uoversiktlig krig, hvor det er vanskelig å vite hvem – om noen – som vinner det militære slaget. Ingen er imidlertid i tvil om hvem som er taperne: En syrisk befolkning fanget i kryssilden mellom opposisjonsstyrkene og den syriske hæren.

Mener opprørerne vinner
Sjefsredaktør Aluf Benn i Ha’aretz tror det sittende syriske regimet er i ferd med å falle og at det kun er spørsmål om tid.

– Bashar Assad sitter fortsatt i palasset sitt, men post-Assad-æraen har allerede begynt. Hæren svekkes til å være en ledende milits som kjemper om Syrias framtid ved siden av en hel rekke styrker. Ingen vet om landet vil overleve som enkelstat, eller om det vil forvitre inn i stammeenklaver. Ingen vet hvor lenge […] en intern kamp vil vare, skriver Benn.

Faren ved en slik usikker situasjon er stor for Israel. Ifølge Benn kan Israel risikere å få “en ny versjon av Gaza-stripen” på den syriske delen av Golan-høyden. Et nytt sted hvor fiendtlige styrker, med tette forbindelser til Hizbollah i Sør-Libanon, kan avfyre raketter mot israelsk territorium. Israelerne er nødt til å innse at grensen mot Syria ikke er like trygg som den tidligere har vært.

Mener Assad vinner
Spesialanalytiker Jacques Neriah hos Jerusalem Center for Public Affairs mener den syriske hæren og regimet fortsatt står sterkt. Alle områder de har gitt fra seg, da særlig Nord-Syria til kurdiske opprørere, har vært av taktiske og forsvarsanalytiske årsaker. Ifølge Neriah har ikke hæren mistet makten over noen vesentlige byer eller militære våpenlagre de siste to årene.

Vestlige styresmakters våpenstøtte til salafistiske motstandsstyrker, har kun ført til at Assads styrker tør å bruke enda mer brutal makt nå enn de har våget tidligere. I tillegg har mange til nå forholdsvis nøytrale grupper i denne borgerkrigen, som landets kristne befolkning, valgt å stå på hærens side. For de vet, etter å ha sett utviklingen i Egypt, hvordan islamister ved makten vil være en stor risiko for dem.

Ifølge Neriah er det også kommet fram stadig mer informasjon om hvordan antatte nøytrale syriske kilder som er gjengitt av europeiske medier i virkeligheten står på opprørernes side i konflikten. For eksempel er det blit avslørt at den mye benyttede syriske bistandsorganisasjonen Syrian Observatory of Human Rights har tette bånd til Det muslimske brorskap og islamistene. Det har selvsagt farget virkeligheten som vestlige borgere har fått presentert gjennom sine mediekanaler, påpeker Neriah.

Vanskelig valg for Israel
Israel står overfor to dilemmaer i denne konflikten, slik forskeren ser det. På den ene siden ønsker Israel å se Assad-regimet forsvinne, på grunn av deres tette tilknytning til Iran og Hizbollah. Men på den andre siden er “et militant islamistregime med bånd til al-Qaida og kontroll over det militære arsenalet til Syria, et mareritt som Jerusalem ikke kan leve med”. Derfor har de israelske myndighetene valgt en “la-oss-vente-og-se-politikk”, mens de sier klart i fra om at de ikke vil tolerere rakettangrep mot Israel fra syrisk side.

Forrige artikkelFår kritikk for Anne Frank-kommentar
Neste artikkelLager skjelettben på ny måte
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no