Syria og bruk av kjemiske våpen

Man kan nå med stor grad av sikkerhet slå fast at Assad-regimet har brukt sarin-gass. Dersom USA vil vise at deres ord betyr noe, må de handle nå, argumenterer den israelske eksperten Jonathan Spyer.

Hizbollah-produsert propagandaplakat hvor Irans president Mahmoud Ahmadinejad (f.v.), Syrias president Bashar Assad og Hizbollah-leder Hassan Nasrallah er avbildet. Fotografen har døpt bildet
Hizbollah-produsert propagandaplakat med Irans tidligere president Mahmoud Ahmadinejad (f.v.), Syrias president Bashar Assad og Hizbollah-leder Hassan Nasrallah er avbildet. Fotografen har døpt bildet "Treenigheten". (Foto: Sean Long, flickr.com)
MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

På dagsrevyen på IBA fredag 26. april 2013 var bruk av kjemiske våpen i Syria et viktig tema. Eksperten som ble intervjuet, var dr. Jonathan Spyer ved The Interdisciplinary Center i Herzliya. Her er, fritt gjengitt, noen av poengene i sendingen.

Flere israelere sa at dersom USA ikke handler når det nå begynner å bli helt klart at Syria har brukt kjemiske våpen, vil det være et signal til Iran om at dersom de krysser “røde linjer”, vil det i praksis ikke skje noe spesielt. Med andre ord: Iran vil føle seg enda mer fri til å lage atomvåpen. For både president Obama og andre toppfolk i hans administrasjon har sagt at bruk av giftgass kan ikke godtas.

Israel har hevdet at det meste tyder på at syriske regjeringsstyrker har brukt giftgass. Det bygger på bilder og film av gass-skyene. Det bygger på vitnemål fra folk som har sett virkningen av gassen. Og det bygger på jordprøver. Britiske etterretningsfolk har vært inne og sikret seg jordprøver. De tok prøvene med til et forsvarslaboratorium i Storbritannia. Der ble det bekreftet at det var brukt giftgassen sarin.

Det har altså vært en rekke ulike vitnemål fra en rekke ulike bilder gjennom en periode. Summen av dette tilsier at man si med stor grad av sikkerhet at Assad-regjeringen har brukt sarin-gass. Spyer sier at opprørerne ikke har muligheter for å ha sarin-gass, så de kan ikke være skyldige i det.

 

Uenighet i Israel

Ser vi på hele situasjonen i Syria, er det to hovedretninger i Israel. Noen ser den største trusselen i at sunni-muslimene, mange av dem islamister, får økende makt og innflytelse gjennom opprøret. De ser dette i sammenheng med den økte innflytelsen tilsvarende krefter har fått i mange andre arabiske land. De har en tendens til å mene at president Assad er et mindre onde enn islamistene.

Den andre retningen ser det som en fordel at president Assad blir svekket og styrtet fordi han er en alliert med Iran. Selv om også sunni-muslimene er en trussel, er Iran og deres allierte enda verre.

 

Forrige artikkelVil utenriksministeren miste sin sjanse til å stanse PAs belønningssystem for terrorister?
Neste artikkelIsraelsk toppinvestor talte hos MIFF
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -