George Deek gav en oversikt over situasjonen i Syria

Israels viseambassadør i Oslo, George Deek, gav deltakerne på MIFFs Israel-konferanse et overblikk over situasjonen i Syria.
Israels viseambassadør George Deek holder foredrag på MIFFs Israel-konferanse på Stav Hotel søndag 2. juni 2013. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)
Israels viseambassadør George Deek holder foredrag på MIFFs Israel-konferanse på Stav Hotel søndag 2. juni 2013. (Foto: Conrad Myrland, MIFF)

Deek snakket om hvordan den arabiske våren den siste tiden har blitt overtatt av islamistiske krefter, ikke minst i Syria. Positive endringer mot det bedre i Midtøsten, har i flere tilfeller blitt erstattet av nytt tyranni.

15. mai oppdaterte FN antallet drepte i den syriske borgerkrigen til 80.000 mennesker. Situasjonen blir stadig mer prekær. Opposisjonsstyrkene støttes av vestlige makter, mens det sittende regimet støttes av Russland og sine shiamuslimske allierte, Hizbollah og Iran.

– Det store problemet med den syriske regjeringen ut i fra Israels synspunkt, er forholdet til Iran og Hizbollah, samt våpenleveransen som foregår over til Sør-Libanon, sa Deek.

Israel har ikke tatt noen side i konflikten. På opposisjonens side er det stadig flere ekstremistiske elementer som deltar, som for eksempel Al-Qaida.

– Salafistgruppen Jabhat al Nusra, en av opposisjonsgruppene, ønsker å opprette et islamistisk regime, der sharia-lovene skal være styringsgrunnlaget. […] Dersom de islamistiske elementene i Syria, eksempelvis Al-Qaida får tak i de kjemiske våpnene som regimet er i besittelse av, kan vi bare tenke oss hva som vil skje, sa Deek.

Viseambassadøren gav en historisk forklaring på hvordan Syria har kommet inn i en blodig borgerkrig. Først og fremst mener han at den sterke befolkningsveksten de siste tiårene har gjort sitt. Den yngre generasjonen som har vokst opp etter regjeringens massakre mot opprørerne i Hama i 1982, frykter ikke regimet på samme måte som sine foreldre. De er villige til å kjempe for sine ideer.

Samtidig pekte han på en politisk-religiøs strid som har ulmet under overflaten i Midtøsten i lange tider. Særlig i Syria, med sine mange minoriteter. Den gamle pan-arabismen har blitt erstattet av segregerte “etnisk-religiøse ideer”.

– Det er en episk kamp som foregår mellom sunnimuslimske og shiamuslimske krefter. I Syria er dette spesielt tydelig. Regimet støttes av shiamuslimske Iran, mens opprørerne støttes av sunnimuslimske arabere, sa Deek.

Utsiktene til en løsning på borgerkrigen er foreløpig svært dårlige, men viseambassadøren håper alle de ulike kreftene i konflikten kan komme sammen for folkets beste.

– Vi håper at alle partene i konflikten og andre steder i Midtøsten, vil kunne legge sin sekterisme til side og kjempe for toleranse og demokrati med gjensidig respekt. Israel håper å kunne spre budskapet om demokrati til den arabiske verden, slik at de kan ta et steg framover, sa Deek.

Men skulle borgerkrigen føre fullstendig galt av sted og Israel må blande seg inn, så vil de være rede, understreket Deek.

– Farene vi ser i Syria er mange og IDF er beredt til å forsvare Israel. Alle partene i konflikten kommer med retoriske angrep mot Israel og anklager hverandre for å samarbeide med Jerusalem, påpekte viseambassadøren.

Deek takket også for arbeidet MIFF gjør for Israels sak og for det engasjementet organisasjonen klarer å skape.

Opptak av foredraget er tilgjengelig her.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise