Vesten foretrekker Assad

Syria-president Bashar Assad og nåværende statsminister i Russland, Dimitri Medvedev. (Foto: Wikimedia Commons)
Syria-president Bashar Assad og nåværende statsminister i Russland, Dimitri Medvedev. (Foto: Wikimedia Commons)

Israelske ledere har lenge sagt at Israel ikke vil blande seg inn i borgerkrigen i Syria. Det vakte derfor en viss oppsikt da Dan Halutz nylig sa, i Moskva, at Israel anser president Bashar Assad som et mindre onde enn alternativet. Han sa at opposisjonen i Syria hovedsakelig er sammensatt av meget ekstremistiske muslimer, al-Qaida og beslektede grupper.

Halutz var militær øverstkommanderende i Israel under Den andre Libanon-krigen i 2006. Han har riktignok ingen formell lederstilling i dagens Israel, men han har nær kontakt med både den militære og politiske toppledelsen.

 

Vesten foretrekker Assad

22. januar skal fredsforhandlinger angående Syria starte i Sveits. I forkant av det har kilder i den syriske opposisjonen lekket at USA nå har skiftet standpunkt, og heller mer i retning av det russiske standpunktet: Samtalene skal ikke ha som mål å fjerne president Assad, og den alawittiske minoriteten som han tilhører, skal ha en nøkkelrolle også i den neste administrasjonen. Det gjelder særlig i hæren og sikkerhetstjenesten.

Det som ligger bak dette standpunktet, er at grupper av al-Qaida-typen har begynt å spille en mer framtredende rolle i den syriske opposisjonen. Hvis de overtar Syria, har alawittene og andre minoriteter en vel begrunnet frykt for at de blir utsatt for hevn. Og fra både Syria og nabolandene vet vi at slik “hevn” kan koste tusener, noen ganger titusener, av liv, og drive hundretusener eller millioner på flukt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland stiller som et absolutt krav at den syriske hæren blir beholdt under ledelse av alawittene. Alawittene er, ut fra sin lange erfaring, best skikket til å ta vare på sikkerheten og å kjempe mot militante islamister.

Hvis alawittene kommer til å føle seg trygge for at de ikke blir utsatt for “hevn” mot liv eller eiendom, kan de komme til å gå med på å bytte ut Assad og andre toppfolk med andre personer. Men prosessen må i så fall gå trinnvis slik at de kan være trygge.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag