Nok en gang ble Israel nødhavn for internasjonale styrker

FNs fredsbevarende styrker trakk seg mandag helt ut fra sine stillinger i syrisk del av Golan-høyden. Som vi har sett før når Israels naboer tyr til vold, måtte de internasjonale styrkene søke nødhavn i Israel.

FN-styrker rømmer fra krigsherjede Syria til trygghet i Israel. (Skjermdump fra Wall Street Journal)
FN-styrker rømmer fra krigsherjede Syria til trygghet i Israel. (Skjermdump fra Wall Street Journal)

De væpnede syriske gruppene som kjemper om kontrollen over den syriske delen av Golan-høydene “utgjør en direkte trussel til sikkerheten” i FNs overvåkningsstyrke, opplyste talsperson Stephane Dujarric i UNDOF mandag.

– Alt FN-personell i disse posisjonene har derfor blitt flyttet til Alpha-siden, legger hun. Alpha-siden betyr den israelske siden, forklarer Times of Israel. FNs hovedkvarter Camp Faouar er også evakuert.

Israelske styrker åpnet spesielle porter i grensegjerdet for å slippe FN-soldatene inn i trygghet.

De siste ukene har syriske opprørsstyrker tatt kontroll over nesten hele grenseområdet mot den israelsk-kontrollerte delen av Golan-høydene.

FNs talsmann Farhan Haq sier at FN ser på evakueringen som midlertidig, skriver Wall Street Journal. UNDOF består av soldater fra Fiji, Nepal, Irland og India.

I forrige uke ble 45 FN-soldater fra Fiji løslatt av den syriske opprørsgruppen Nusra Front. Soldatene hadde vært holdt som fanger i to uker. Ingen FN-soldater kom til skade.

Under striden om Muhammed-karikaturene i 2006 måtte mange nordmenn og andre vestlige søke tilflukt i Israel under trussel om vold fra palestinske muslimer på Gaza-stripen og Vestbredden.

 

Forrige artikkelFolkeretten forbyr ikke handel med varer produsert i bosetninger
Neste artikkelEr det bare MIFF som kritiserer NRK?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.